Založ si blog

Rómovia z osád sú múdrejší ako poslanci NR SR

A to nie je prehnané konštatovanie ale žial holý fakt a smutná realita. Takmer všetci zrejme vnímame, že nastavenie nášho sociálneho systému nie je úplne najlepšie. Dochádza k jeho dlhodobému zneužívaniu a vzniká nám tu najchudobnejšia vrstva obyvateľov, ktorých nemáme ako sankcionovať keď ich nedokážeme finančne pokutovať. Ja to vnímam tak, že ak pred týmto niekto zatvára oči je to pokrytectvo. Mali by sme sa naopak oveľa viac venovať tejto téme a týmto najslabším ľuďom v našej spoločnosti. Túto tému treba riešiť citlivo ale pragmaticky a v takom prípade nemožno hovoriť o nijakom rasizme. Lebo v konečnom dôsledku to má byť aj pre dobro samotných ľudí v hmotnej núdzi.

Čo je však kardinálny problém? Na jednej strane stoja zákonodarci, ktorí tvoria aj legislatívne podmienky celého sociálneho systému a na druhej strane stoja jeho poberatelia. Kľudne napíšte ako to vnímate vy, ale ja to cítim tak, že akoby tí Rómovia z osád boli múdrejší ako zákonodarcovia, ktorí samotnú legislatívu tvoria. Jednoznačne mám pocit, že tento systém je príliš všeboecní, nie je dostatočne motivačný a flexibilný. Akoby sme očakávali, že samotní poberatelia dávok budú všetko plne dodržiavať a naše zákony sú bezzubé voči tomu keď títo poberatelia dávok znepríjemňujú život svojmu okoliu. Ale tu treba dávku rozhorčenia smerovať hlavne k legislatívcom, pretože predpokladám, že od legislatívcov očakávame viac ako od ľudí v hmotnej núdzi.

Naše zákony absolútne nerozlišujú medzi poberateľmi dávok, ktorí páchajú drobné krádeže a tými ktorí tak nerobia, takisto medzi takými ktorí platia za smeti a nerobia zo svojho okolia smetisko a tými čo tak nerobia. Naše skvelé zákony nerozlišujú medzi maloletými deťmi poberateľov dávok ktorí páchajú priestupky či trestné činy a deťmi ktoré tak nerobia. Naše zákony nerozlišujú medzi tými poberateľmi dávok, ktorí majú exekúcie a tými čo nemajú hoci tí čo majú exekúcie sú veľmi neochotní zamestnať sa. Naše zákony nerozlišujú medzi poberateľmi dávok, ktorí sa správajú voči svojim susedom pekne a tými ktorí im robia zo života peklo. Často sú ohrozovaní seniori, tí najzraniteľnejší ktorí budovali túto krajinu a zaslúžili by si od poberateľov dávok úctu a rešpekt a nie to, aby sa ešte báli čo im títo urobia.

Kvôli tomuto všetkému získali Kotlebovci silnú podporu verejnosti a nie pre ich náckovské zmýšľanie. Jednoducho povedané tu zlyháva štát. Je to obrovská hanba, že poslanci NR SR aj so všetkými odborníkmi a úradníkmi na ministerstvách nie sú schopní vytvoriť systém, kde sa neoplatí porušovať zákony, systém ktorý vás odmení keď si poriadne plníte svoje povinnosti. Je to skutočne obrovská zaostalosť a hanba, že si štát nedokáže poradiť s ľuďmi ktorí majú často len základné vzdelanie.

Pár nejakých návrhov. Celá suma sociálnych dávok a prídavkov na deti nemôže byť v režime nedotknuteľnosti. Jednoducho to je patová situácia. Musí existovať mechanizmus, aby bolo možné časť dávok preposlať rovno na úhradu daní z nehnuteľnosti, poplatkov za smeti, možno aj platby inkasa, elektriky či vody. Ten systém nemôže byť postavený len sankčne, musí byť aj motivačný. Aj keby to malo stáť nejaké peniaze navyše, ak týchto ľudí naučíme poriadku mnohonásobne sa to celej spoločnosti vráti. Najlepšie budú také opatrenia, z ktorých pocítia benefity samotní poberatelia dávok a aj spoločnosť. Napríklad poberanie dávok sa môže zmeniť z mesačného na dvojtýždenný alebo týždenný cyklus. Každý vie, že títo ľudia si tie peniaze nevedia rozdeliť na celý mesiac. Po týždni už majú väčšinu dávok strovenú a sú vystavení extrémnym podmienkam, hladu, žobraniu a úžerníkom.

Veď už raz pomenujme veci pravým menom. Aj keby sa nezmenilo nič len táto frekvencia poberania, verím tomu, že by to bolo veľkou pomocou pre týchto poberateľov a štát by to stálo trochu roboty navyše. Ďalej nie je mysliteľné, že štát síce dáva peniaze poberateľom dávok, ALE zároveň štát nevie vytvoriť mechanizmus, aby z týchto peňazí boli prednostne uhradené dane a poplatky za smeti pre mestá a obce – to je pre mňa nemysliteľné.

Naozaj ja žasnem nad pštrosou politikou tohto štátu. My nedokážeme rozdeliť týchto poberateľov dávok na tých čo majú exekúcie a tých čo nemajú. Toto je kľúčové, pretože takí čo majú exekúcie aj keď prácu získajú po tom čo im exekútor začne sťahovať zrážky sú často na tom horšie ako predtým keď boli na Úrade práce a popri tom si privyrábali na fuškách. Veď sa už prosím zobuďme. Začnime týmto ľuďom, ktorí nemajú exekúcie, majú všetko vyplatené a dodržiavajú zákony vyplácať vyššie dávky. Myslím si, že takých poctivcov veľa nie je, takže to štátny rozpočet príliš nezaťaží, ale takýto ľudia sú už len krok od toho zamestnať sa.

Takisto ak by bolo možné časť sociálnych dávok presmerovať rovno na úhradu elektriny, vody a inkasa títo ľudia by sa posunuli na vyšší štandard. Veď oni by si to mali aj tak platiť z dávok z čoho iného, my im nič nezoberieme. Namiesto nezmyselného podpisovania na Úrade práce by bolo zrejme lepšie urobiť si s poberateľom dávok osobný pohovor a ešte predtým zistiť všetky dostupné informácie o uchádzačovi o prácu napr. či je v zozname dlžníkov a aké sumy dlží ako sa to dá riešiť. Ak by to vyžadovalo zvýšenie kapacít na Úradoch práce aj tak by to stálo za to. Alebo nech sa robí menej pohovorov, ale podrobných a kvalitných. Tí čo začnú spolupracovať musia získať výhodnejšie podmienky hoci aj o niečo vyššie dávky.

Možností je veľa veď nebuďme slepí a hluchí otroci toho čo exitovalo doteraz. My môžeme ba dokonca musíme všetko vylepšovať, prispôsobovať aktuálnej situácii a posúvať dopredu.

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Kresťania ukázali, že sa vedia zabávať. Po omši to parádne roztočili s hokejkami na hracej ploche

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 566
Celková čítanosť: 1374139x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie