Založ si blog

Nutnosť samostatnej Európskej armády

Americká vojenská stragégia je agresívna. Spomeniem nedávnu vraždu iránskeho generála. Naproti tomu európska vojenská stratégia je solidárna, po svete pôsobia európske štáty aj humanitárne. USA tlačia na 2% do zbrojenia alebo aj viac. Oni sami dávajú 3,5% do zbrojenia to je šialené. Nám v Európe by úplne stačilo dávať 1%, ktoré prirodzene európske štáty na obranu aj dávali. Časť ušetrených peňazí môžeme radšej dávať na pomoc chudobnejším krajinám. Aj takouto krajšou cestou sa dá získavať spojencov a zabraňovať vojnám.

 

USA vyvolávajú po celom svete vojny a koflikty a vytvárajú si mnoho nepriateľov, ktorí doslova nenávidia USA. My Európania to poväčšine neschvaľujeme. Problém je, že sme v NATO, ktorého lídrom sú USA.

 

Ďalej európske štáty poväčšine nevnímajú Rusko ako hrozbu, ale je nám to nanútené lebo USA a Rusko sú rivali. Skôr Rusi sa môžu cítiť ohrozene veď oni boli napadnutý Napoleonom aj Nacistickým Nemeckom. Nebolo to tak, že Rusko napadlo Európu.

 

Riešením na tieto problémy je silná európska armáda. Predstavte si tú silu keď všetky európske štáty prispejú svojim dielom do spoločnej európskej armády. Každý štát poskytne časť svojich vojakov a techniky. Stačilo by úplne pritom dávať 1% z HDP na obranu. Koľko peňazí by to dokopy bolo a aká sila by to bola?

 

Tak by zostalo viac peňazí aj na rozvojové a humanitárne projekty. Mne to pripadá, že EU chce pomáhať v chudobnejších krajinách. Načo sú nám preteky v zbrojení. Keď si USA neuvedomujú, že mier sa dá docieliť aj inak ako silnou armádou je to ich problém, ale nemusia do toho ťahať aj nás. Povedal by som že USA nám robia zlé meno, my by sme si radšej hľadali partnerov a spojencov aj v regiónoch, kde USA robia špinavú politiku. Lebo to že ich niekde doslova nenávidia nebude náhoda.

 

Vystúpiť dočasne z NATO a vynútiť si novú dohodu alebo ostať úplne nezávislí od USA – to by bolo skvelé riešenie. Make  Europe great again. Veď v EU máme Nemecko. To Nemecko ktoré rozpútalo II. Svetovú vojnu a horko ťažko ho Rusko + USA + Veľká Británia porazili. Takže mne to nepripadá, že prípadná Európska armáda by bola slabá alebo odkázaná na spoluprácu s USA. Dajme si dole klapky z očí. Keď Trump na plnú hubu hovorí, že America first, tak prečo by sme si nemohli my povedať – Európa po svojom!

 

To čo vidíme z ekonomického hľadiska, že Európska Únia je svetovou veľmocou, by sa malo stať aj vo vojenskej oblasti. Lebo ani s EU to nemôže byť inak ako s hociktorým iným štátom. Jednoducho každý štát má mať aj armádu zodpovedajúcu jeho ekonomickým možnostiam. A v EU by sme sa mali dohodnúť, že keď už máme vynakladať ťažké milióny na zbrojenie, tak nakupujme európske zbrane. Veď je to lepšie aj z pohľadu zamestnanosti a tiež zo strategického hľadiska. Predstavte si, že máte americkú stíhačku a odmietnu vám predať náhradné diely – tak už zrazu máte nefunkčnú stíhačku, to je dosť nepríjemné.

 

Predpokladám že svet sa bude uberať skôr cestou mieru. Dnes si už hádam každý uvedomuje, že svetová vojna by nemala víťaza. O to naliehavejšia je potreba vystúpiť z NATO a zo šialeného amerického kolotoča zbrojenia. Nevidím v tom veľký význam.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376135x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie