Založ si blog

Naozaj nevieme elektroodpad v Európe zrecyklovať?

Musím sa priznať že ma riadne šokovalo ako likvidujeme elektroodpad. Radšej zaplatíme Afričanom a odvezieme ho tam. A oni ho tam zapália a vyberú z neho čo sa dá. No tak toto je primitivizmus najhrubšieho zrna. Vďaka fotografovi pánovi Balážovi, ktorý na to svojimi zábermi upozornil.

 

Rozmýšľajte ľudia akí sme pokrytci. Médiá mlčia ak ide o veľké peniaze. Pár jednotlivcov musí na tomto biznise pekne bohatnúť. My síce zaplatíme recyklačný poplatok, ale našli sa chytráci, ktorí na tých peniazoch parazitujú. A hlavne nerecyklujú.

Najhoršie na tom všetkom je to, že my ten elektroodpad zrecyklovať vieme len je to náročnejšie a drahšie ako ho len niekde odviezť. Ešte horšie však je, že za zrecyklovanie zaplatíme v recyklačnom poplatku. Už mi to pripadá, že niekto si nechá aj peniaze z recyklačného poplatku a elektroodpad ešte ďalej predá. Oni dobre zarobia a je im jedno čo s tým odpadom ďalej bude. Toto len ukazuje, že niektorí ľudia urobia kvôli peniazom naozaj čokoľvek.

 

Zrejme by sme sa mali viac zaujímať ako sa s odpadom, ktorý aj my vyprodukujeme ďalej nakladá. Vyzerá to, že s tým elektroodpadom sa ďalej kšeftuje. Tovar zrejme deklarujú ako ešte funkčný a vyvezú ho do Afriky. Zase tu úraduje stará dobrá korupcia, aby kompetentní nevideli a nepočuli. Ale ako zabrániť tomu, aby elektroodpad nakoniec niekde primitívne nezahrabali do zeme, nehodili do mora či nespálili? Riešením by bol aj úplný zákaz vývozu raz deklarovaného elektroodpadu. To by bolo najistejšie. A peniaze z recyklačného poplatku by išli na to na čo sú určené. Mali by sme to takto pod kontrolou lebo ak sa to už raz odvezie do chudobných krajín oni sa tam s tým maznať určite nebudú a my im vtom už nevieme zabrániť. Potom je to už mimo náš dosah.

 

Ak by pritom v Európe bolo viac triediacich liniek niekoľko ľudí by sa tam aj zamestnalo. Mali by sme väčšiu istotu, že sa z elektroodpadu najprv odstránia nebezpečné látky. Navyše zíslali by sme z tohto odpadu aj tony železa, medi, striebra, zlata, použiteľných plastov atď. Podľa odborníkov sa až 90 % elektroodpadu dá ďalej zúžitkovať. Veď elektrospotrebiče boli vyrobené z nejakých surovín a na takéto suroviny by sa mali opäť premeniť, vtedy by to bolo správne, zodpovedné a hlavne dlhodobo udržateľné, ekologické.

 

Charakteristickým znakom dnešného ľudstva ako celku je arogantnosť, ľahostajnosť a nezodpovednosť. Chudobní ľudia to neriešia. Ale je obrovskou hanbou jednotlivých štátov a bohatých ľudí a bohatých firiem po celom svete, že podľa štatistík sa len 20 % celosvetového elektroodpadu zrecykluje. Na Slovensku je cca 50 % elektroodpadu vyzbieraného a ostatný končí na skládkach, tiež to nie je sláva.

 

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356255x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie