Založ si blog

Zrušme Národnú (z)radu a ušetríme

Ak je demokrácia vláda ľudu, tak my si môžeme vybrať kto nás bude zastupovať alebo kto bude riadiť štát nemusia to byť nutne politické strany a poslanci. Môžeme si napríklad priamo vo voľbách zvoliť šéfov ministerstiev a premiéra – jednoducho kto získa najviac hlasov tak bude riadiť určité ministerstvo alebo sa stane premiérom. V tých istých voľbách si môžeme zvoliť aj tých čo budú na našich ministrov a premiéra dohliadať – konkrétne šéfa polície, generálneho prokurátora, šéfa špecializovaného súdu, šéfov tajných zložiek, šéfa najvyššieho kontrolného úradu a prípadne iných šéfov dôležitých odvetví. Akokoľvek sa vám to zdá absudrné – dovolím si povedať že by to bolo účinnejšie ako kadejaké kupovanie hlasov a rôzne kšeftovanie so skrytými cieľmi v pozadí. Len sa nad tým zamyslite šéfovia silových a kontrolných zložiek by sa nám museli zodpovedať nie poslancom – to by bol obrovský rozdiel.

 

Teraz finančný efekt takejto zmeny. Pomôžte mi trochu, chcem spočítať koľko nás stojí mesačne chod národnej rady. Poprosím o presnejšie údaje ak máte. Ja to len odhadnem 150 poslancov krát plat v hrubom, plus paušálne náhrady (spolu cca 3300 euro) = 495 000 euro mesačne. Plus treba prirátať asistentov nech má každý jedného s platom 1000 euro = ďalších 150 tisíc euro mesačne. Plus celkový chod národnej rady cca 100 tisíc euro mesačne. Spolu to len odhadujem na 745 000 euro mesačne.

 

Pozor ešte započítajme to čo dostanú politické strany zo štátneho rozpočtu za výsledok vo voľbách. V roku 2012 tuším to bolo spolu 50 miliónov euro / 48 mesiacov lebo na štyri roky sú volení. To je 1.041.667 eura mesačne za to že nás páni poslanci tak krásne zastupujú. Tak si podržme klobúky. Z týchto peňazí 1.786.600 euro mesačne si myslím že by sme si vedeli zaplatiť tých najšpičkovejších manažérov a ešte by nám kopa peňazí aj ostala. Ja by som tým ministrom doprial dal by som im 20 tisíc mesačne v hrubom a premiérovi 30 tisíc, nech nežerem.

 

Koľko by to bolo spolu? 20 tisíc x 13 ministerstiev = 260 000 plus odmena premiérovi 30 tisíc plus 10 tisíc na iné výdaje tak to zaokrúhlime na 300 tisíc mesačne. Bolo by treba ešte zaplatiť nejakých špičkových právnikov, ktorí by pripravovali znenia zákonov, tak prirátajme 200 tisíc mesačne. Ale aj tak by sme boli každý mesiac 1,2 milióna euro mesačne v pluse. Za 4 roky klasického poslaneckého bačovania to predstavuje 1,2 x 48 mesiacov = 57,6 milióna eur. A to ani nehovorím o úsporách ak sa týmto manažérom podarí efektívnejšie riadiť štát, mohli by to byť desiatky až stovky miliónov eur, ktoré sa nám akosi niekde strácajú.

 

Nazval by som to prechod od parlamentnej demokrácie k manažérskej demokrácii. Takáto vláda by musela každý mesiac, štvťrok, polrok a rok pravidelne zverejňovať aktuálny stav vo svojom rezorte. Ak by sa to neuberalo správnym a požadovaným smerom, tak bol tento človek jednoducho vymenený bez nároku na odstupné keďže nedokázal splniť požadované parametre. Ak by potrebovali pripraviť nejaký zákon jednoducho by im bola pridelená právnická firma a tá by pripravila to čo potrebujú po právnickej stránke. Teoreticky to vyzerá, že by to bolo oveľa efektívnejšie ako súčasná parlamentná demokrácia.

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Sila svedomia.

29.02.2024

Predstavte si človeka, ktorého nahovoria na krádež alebo niekomu ublížiť, s tým že „sa to nikto nedozvie“. Alebo si predstavme ženu, ktorú nahovoria, aby si zarobila sexom. Keby aj došlo k tomu, že o týchto veciach sa naozaj nikto nikdy nedozvie, minimálne 1 človek to vždy vie – ten čo to spáchal. Náš vnútorný hlas nás často v takých prípadoch mučí a neustále [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 554
Celková čítanosť: 1352451x
Priemerná čítanosť článkov: 2441x

Autor blogu

Kategórie