Založ si blog

Ako dosiahnuť väčšiu spravodlivosť

Myslím si, že ak chceme vytvoriť krajinu blahobytu malo by všade platiť jednoduché pravidlo: že kto porušuje pravidlá a spôsobuje škudu štátu alebo iným ľuďom mal by na to výrazne doplatiť. Ako napríklad keď idete načierno autobusom tak ak vás prichytia dostaneme pokutu vo výške 100 –násobku ceny lístka. Pri takomto nastavení si každý rozmyslí či bude riskovať a zaplatí mastnú pokutu.

 

Dnes je u nás kvalita spravodlivosti asi taká, že keď ste poškodený alebo je poškodený štát tak ste odkázaný na niekoľkoročné súdne konanie s neistým koncom a s vysokými nákladmi na právnika. Hlavný problém je to, že súčasný systém motivuje k zlému konaniu, sakcie hrozia malé aj riziko odsúdenia je mizivé a finančné zisky môžu byť obrovské. To je spravodlivosť na slovenský spôsob alebo spravodlivosť na spôsob dnešného sveta. Je to celé na hlavu, naopak. Tí čo niečo porušia a spôsobia výrazné škody by mali mať problém a nie ten čo je poškodený. Jednoducho mechanizmus by mal byť oveľa jednoduchší, ale hlavne efektívnejší.

 

Klaďme si otázky ako to dosiahnuť? Koľko sudcov navyše by bolo potrebných, aby sme na rozhodnutia súdov nemuseli čakať roky? Alebo aké zákony treba uzákoniť, aby sa vygabundi donemoty bez sankcií neodvolávali. Ako preverovať či politici, policajti, prokurátori či sudcovia nie sú prepojení s organizovaným zločinom. Alebo hocičo čo by vytvorilo taký systém, aby bol poškodený vo výhode a nie páchateľ. Že by jednoducho spravodlivosť bola na dosah a tým čo sa živia podvodmi a korupciou, aby sa sťahovala slučka okolo krku.

 

Keď by sa toto udialo, lepšie povedané keby sme to spoločne vytvorili lebo samé od seba to nevznikne, všetkým by sa lepšie žilo a podľa mňa by sme sa aj priblížili Kráľovstvu nebeskému. Lebo čím bližšie sme k spravodlivosti tým bližšie sme k raju. Nedostupnosť spravodlivosti môže len temnu vyhovovať a páčiť sa, pretože oni z toho kráľovsky profitujú. Oni chcú aby sme boli nečinní a systém spravodlivosti bol čo najviac manipulovateľný. My bežní ľudia by sme však mali vynaložiť všetku silu a rozum na vytvorenie podmienok v našej krajine, kde sa naozaj nebude oplácať páchať neprávosti. Potom sa všetci budú radšej zaoberať prospešnými činnosťami alebo aspoň neškodiacimi a to bude koniec koncov požehnaním a pomocou aj pre všetkých tých ľudí ktorí majú slabšie alebo pokryvenejšie charaktery. Čo je nemenej dôležité logicky by to malo znamenať aj viac peňazí v našich peňaženkách a vyššia životná úroveň keď nás kadejaká háveď bude menej okrádať.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376821x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie