Založ si blog

Ako dosiahnuť väčšiu spravodlivosť

Myslím si, že ak chceme vytvoriť krajinu blahobytu malo by všade platiť jednoduché pravidlo: že kto porušuje pravidlá a spôsobuje škudu štátu alebo iným ľuďom mal by na to výrazne doplatiť. Ako napríklad keď idete načierno autobusom tak ak vás prichytia dostaneme pokutu vo výške 100 –násobku ceny lístka. Pri takomto nastavení si každý rozmyslí či bude riskovať a zaplatí mastnú pokutu.

 

Dnes je u nás kvalita spravodlivosti asi taká, že keď ste poškodený alebo je poškodený štát tak ste odkázaný na niekoľkoročné súdne konanie s neistým koncom a s vysokými nákladmi na právnika. Hlavný problém je to, že súčasný systém motivuje k zlému konaniu, sakcie hrozia malé aj riziko odsúdenia je mizivé a finančné zisky môžu byť obrovské. To je spravodlivosť na slovenský spôsob alebo spravodlivosť na spôsob dnešného sveta. Je to celé na hlavu, naopak. Tí čo niečo porušia a spôsobia výrazné škody by mali mať problém a nie ten čo je poškodený. Jednoducho mechanizmus by mal byť oveľa jednoduchší, ale hlavne efektívnejší.

 

Klaďme si otázky ako to dosiahnuť? Koľko sudcov navyše by bolo potrebných, aby sme na rozhodnutia súdov nemuseli čakať roky? Alebo aké zákony treba uzákoniť, aby sa vygabundi donemoty bez sankcií neodvolávali. Ako preverovať či politici, policajti, prokurátori či sudcovia nie sú prepojení s organizovaným zločinom. Alebo hocičo čo by vytvorilo taký systém, aby bol poškodený vo výhode a nie páchateľ. Že by jednoducho spravodlivosť bola na dosah a tým čo sa živia podvodmi a korupciou, aby sa sťahovala slučka okolo krku.

 

Keď by sa toto udialo, lepšie povedané keby sme to spoločne vytvorili lebo samé od seba to nevznikne, všetkým by sa lepšie žilo a podľa mňa by sme sa aj priblížili Kráľovstvu nebeskému. Lebo čím bližšie sme k spravodlivosti tým bližšie sme k raju. Nedostupnosť spravodlivosti môže len temnu vyhovovať a páčiť sa, pretože oni z toho kráľovsky profitujú. Oni chcú aby sme boli nečinní a systém spravodlivosti bol čo najviac manipulovateľný. My bežní ľudia by sme však mali vynaložiť všetku silu a rozum na vytvorenie podmienok v našej krajine, kde sa naozaj nebude oplácať páchať neprávosti. Potom sa všetci budú radšej zaoberať prospešnými činnosťami alebo aspoň neškodiacimi a to bude koniec koncov požehnaním a pomocou aj pre všetkých tých ľudí ktorí majú slabšie alebo pokryvenejšie charaktery. Čo je nemenej dôležité logicky by to malo znamenať aj viac peňazí v našich peňaženkách a vyššia životná úroveň keď nás kadejaká háveď bude menej okrádať.

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1437254x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie