Založ si blog

V akom štáte chceme žiť, takí musíme najprv sami byť

Štát môže byť len taký, akí sme my sami. Inak to jednoducho nejde, ale neviem či si to všetci uvedomujeme. Ak dáme do koláča jablká bude ten koláč jablkový, ak do neho dáme tvaroh bude koláč tvarohový. A presne tak je to aj s každým štátom, akí ľudia ho tvoria tak striktne ten štát taký musí byť.

Máme v sebe túžbu po ideálnom svete. Ale za to, že ten svet ideálny nie je môžu podľa mňa dennodenné individuálne zlyhania a sebecké uprednostňovanie výhod pre seba na úkor spoločnosti.

Sú 2 spôsoby ako vytvoriť ideálny štát:

  1. Ľudia sa dobrovoľne zmenia na ideálnych. Keď im niekto ponúkne úplatok odmietnu ho, policajti nebudú nikomu nadŕžať, takisto ani sudcovia a prokurátori. Úradníci budú milí a ústretový. Vyššie postavení úradníci a politici budú konať vždy len v prospech spoločnosti.
  2. Zvýšime úsilie vo vytváraní takých podmienok zákonných a takého spoločenského prostredia, kde sa pôjde tvrdo po krku tým čo spôsobujú spoločnosti škody, všetkým tým čo si poriadne nerobia svoju prácu a všetkým tým čo chcú pre seba neprimerané výhody na úkor spoločnosti.

Zrejme mi dáte za pravdu, že prvý spôsob je dosť nereálny skôr utópia. Ale zamyslime sa spoločne nad tým druhým spôsobom, ktorý je reálny. Kde postupne môžeme vytvárať nové kontrolné a sankčné mechanizmy. Tak aby sa jednoducho v našom štáte neoplatilo kradnúť, podvádzať, porušovať zákony, znečisťovať prírodu, konať proti spoločnosti, či dokonca vraždiť.

Mnohí ľudia nie sú spokojní s tým ako to v našom štáte funguje dnes. Nevravím, že všetko je zlé, ale problém vidím v tom, že štát akoby bol niekedy príliš mäkký, bezzubý, slepý, hluchý alebo neaktívny. Vymožiteľnosť práva je skutočne slabá, to tiež znamená že spravodlivosť nie je silná a preto to nie je také aké by sme chceli.

Pripadá mi to, že hlavne vplyvní bohatí ľudia krivia najviac zákon a poriadok. Lebo títo ľudia majú známosti a veľa peňazí a vedia si tak kadečo vybaviť. Lebo s obyčajnými ľuďmi si štátna mašinéria dokáže poradiť. Je to akási arogancia moci a nenažratosť, čo robí problémy.

Otázne je, že keby dneska povymieňali všetkých vplyvných úradníkov, politikov, policajtov, prokurátorov, sudcov a podnikateľov, či by sa niečo zmenilo? Predpokladám, že veľa by sa toho nezmenilo. Pretože zákony sú také ako sú a percento nepodplatiteľných je také aké je. Existujú ľudia, ktorí sú z rôznych dôvodov morálne veľmi silní. Ale problém vidím v tom, že týchto ľudí je podľa mňa veľmi malé percento. A ďalší veľmi zlý jav je, že takýto ľudia sú väčšine obyvateľstva na posmech. Doslova sa im smejú akí sú hlúpi, že mohli by sa nabaliť a nerobia to.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376818x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie