Založ si blog

V akom štáte chceme žiť, takí musíme najprv sami byť

Štát môže byť len taký, akí sme my sami. Inak to jednoducho nejde, ale neviem či si to všetci uvedomujeme. Ak dáme do koláča jablká bude ten koláč jablkový, ak do neho dáme tvaroh bude koláč tvarohový. A presne tak je to aj s každým štátom, akí ľudia ho tvoria tak striktne ten štát taký musí byť.

Máme v sebe túžbu po ideálnom svete. Ale za to, že ten svet ideálny nie je môžu podľa mňa dennodenné individuálne zlyhania a sebecké uprednostňovanie výhod pre seba na úkor spoločnosti.

Sú 2 spôsoby ako vytvoriť ideálny štát:

  1. Ľudia sa dobrovoľne zmenia na ideálnych. Keď im niekto ponúkne úplatok odmietnu ho, policajti nebudú nikomu nadŕžať, takisto ani sudcovia a prokurátori. Úradníci budú milí a ústretový. Vyššie postavení úradníci a politici budú konať vždy len v prospech spoločnosti.
  2. Zvýšime úsilie vo vytváraní takých podmienok zákonných a takého spoločenského prostredia, kde sa pôjde tvrdo po krku tým čo spôsobujú spoločnosti škody, všetkým tým čo si poriadne nerobia svoju prácu a všetkým tým čo chcú pre seba neprimerané výhody na úkor spoločnosti.

Zrejme mi dáte za pravdu, že prvý spôsob je dosť nereálny skôr utópia. Ale zamyslime sa spoločne nad tým druhým spôsobom, ktorý je reálny. Kde postupne môžeme vytvárať nové kontrolné a sankčné mechanizmy. Tak aby sa jednoducho v našom štáte neoplatilo kradnúť, podvádzať, porušovať zákony, znečisťovať prírodu, konať proti spoločnosti, či dokonca vraždiť.

Mnohí ľudia nie sú spokojní s tým ako to v našom štáte funguje dnes. Nevravím, že všetko je zlé, ale problém vidím v tom, že štát akoby bol niekedy príliš mäkký, bezzubý, slepý, hluchý alebo neaktívny. Vymožiteľnosť práva je skutočne slabá, to tiež znamená že spravodlivosť nie je silná a preto to nie je také aké by sme chceli.

Pripadá mi to, že hlavne vplyvní bohatí ľudia krivia najviac zákon a poriadok. Lebo títo ľudia majú známosti a veľa peňazí a vedia si tak kadečo vybaviť. Lebo s obyčajnými ľuďmi si štátna mašinéria dokáže poradiť. Je to akási arogancia moci a nenažratosť, čo robí problémy.

Otázne je, že keby dneska povymieňali všetkých vplyvných úradníkov, politikov, policajtov, prokurátorov, sudcov a podnikateľov, či by sa niečo zmenilo? Predpokladám, že veľa by sa toho nezmenilo. Pretože zákony sú také ako sú a percento nepodplatiteľných je také aké je. Existujú ľudia, ktorí sú z rôznych dôvodov morálne veľmi silní. Ale problém vidím v tom, že týchto ľudí je podľa mňa veľmi malé percento. A ďalší veľmi zlý jav je, že takýto ľudia sú väčšine obyvateľstva na posmech. Doslova sa im smejú akí sú hlúpi, že mohli by sa nabaliť a nerobia to.

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1437199x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie