Založ si blog

Špirála zla a špirála dobra.

Predstavme si teraz jedného človeka a len 2 konkrétne jeho skutky.

Jeden skutok zlý a to, že napríklad kolega tohto nášho človeka urobil nechtiac nejakú chybu a tento náš človek sa nahneval a svojho kolegu pourážal a nakričal na neho. Dajme tomu, že tento jeho kolega zažije stokrát podobnú situáciu, kde on bude poškodený a zareaguje podobne a na 100 ľudí nakričí a pouráža ich.

Týchto 100 ľudí takisto zažije 100 takých situácií a nakričí a pouráža každý z nich po 100 ľudí. To už máme 10 tisíc ľudí ovplyvnených zlým konaním jedného človeka. A takto sa to môže reálne šíriť exponenciálne. Takto vzniká špirála zla. A vôbec to nie je podľa mňa nereálne.

Naopak druhý skutok si predstavme, že náš človek niekomu pomohol vyniesť kus nábytku ku nemu domov. Tomuto človeku to padlo dobre lebo si nevedel sám poradiť a nemal nikoho pri sebe, čo by mu pomohol. Tak sa tento rozhodol, že aj on pomôže keď bude mať príležitosť. A dajme tomu, že pomôže 100 ľuďom podobným spôsobom.

Aj týmto 100 ľuďom sa to zapáčilo, tak aj oni pomohli každý 100 iným ľuďom. Takže 10 tisíc ľudí bolo ovplyvnených 1 činom 1 človeka. A to ani nechcem rozvádzať ďalej. Tie reťazenia alebo špirály môžu byť ešte mohutnejšie, početnejšie.

Na tomto jednoduchom príklade som len chcel ukázať, že naša obec, naše mesto, naša krajina sú presne také, aké si ich vytvoríme. Veď koľko slov povieme každý deň a koľko činov urobíme. Takže vznikajú akési spleti, tkanie. Mali by sme si uvedomiť, že už 1 náš čin má nejaké interakcie s okolím a tým pádom aj nejaký ďalší život, nejaké následky. A uvedomme si, koľko takých činov počas svojho života sme už urobili.

Ani netušíme čo všetko sa môže ku nám vrátiť hoci aj veľkým oblúkom a vytvára to aj naše okolie. Myslím si, že má význam dávať zo seba do okolia čo najviac dobrého a rozprúdiť tak mnohé špirály dobra. Je reálne, že to naozaj môže naše vlastné životy urobiť lepšími a krajšími.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

Macron: Keby Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov

02.05.2024 13:01

Štáty NATO podľa neho najprv tiež vylučovali vyslanie tankov a lietadiel na Ukrajinu, neskôr ale zmenili názor.

Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc

Rusko zbombardovalo nemocnicu v Sýrii, obviňujú krajinu príbuzní obetí aj vyšetrovatelia OSN

02.05.2024 12:46

Vyšetrovatelia OSN Rusko niekoľkokrát obvinili z páchania vojnových zločinov v Sýrii.

Ján Mazák

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

02.05.2024 12:38

Opozícia i odvolávaní členovia to namietali.

MZV: Premiér navštívil ministerstvo

Blanár: Naše členstvo v EÚ je pre krajinu úspešný príbeh. Na rozvoj sme dostali takmer 28 miliárd eur

02.05.2024 12:05

Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do Únie, podľa Fica by mala vstúpiť hneď po splnení podmienok, povedal premiér Fico.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1380780x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie