Založ si blog

Na každom z nás záleží.

Mám pár otázok. Ak by každý jeden človek v našom štáte robil to čo treba fungoval by náš štát perfektne? Zrejme áno. To že nefunguje perfektne je zrejmé. Teraz je tu otázka aké percento ľudí zlyháva? Ďalšia otázka je akou intenzitou zlyhávajú?

Je možné tieto nedostatky odstrániť? Podľa mňa áno. Zlyhania nastávajú nesprávnym konaním, ale aj nekonaním mnohých vecí ktoré by boli nápomocné, podporné. Vo firme keď niečo dobre nefunguje, firma sa dostane do problémov a tieto ak sa neriešia firma môže skrachovať. Naopak úspešná firma vytvára zisk. Štát je oveľa zložitejší systém, ale nejaké základné princípy by mali platiť. Môže štát skrachovať? To asi nie, ale skolabovať môže. Mne osobne vadí, že od vzniku samostatnej republiky, je každý rozpočet deficitný. Štát každý rok minie viac ako vyberie na daniach.

Venujú sa nejaký ľudia hľadaniu všetkých nedostatkov v našej spoločnosti? Očakával by som zistenie skutkového stavu, stanoviť si ciele ako by to malo byť a postupne vypracovať návrhy ako bude možné sa dostať k cieľu. Nebolo by na škodu porovnávať sa s inými štátmi v určitých ukazovateľoch. Samozrejme treba sledovať koľko peňazí stojí dosiahnutie určitého cieľa u nás a v iných krajinách.

Napríklad vie niekto v našom štáte aké profesie a v akom počte potrebujeme v horizonte 1 -5 rokov? Ak to nikto nevie, dá sa to určite zistiť. A keď to už máme zistené, ide niekto prispôsobovať potrebám trhu aj študijné odbory? Ak nie je to obrovské plytvanie. Rok čo rok nám vychádzajú zo škôl študenti, ktorých nepotrebujeme a tí ktorých by sme potrebovali nemáme. Takto vyjde nazmar veľké úsilie študentov a dosť veľké peniaze daňových poplatníkov. Zaujíma to niekoho? Nie som si istý. Čo treba urobiť? Určiť kvóty na študijné odbory, ktoré naša spoločnosť potrebuje a keď niekto chce študovať nepotrebný odbor a nekvalifikoval sa v prijímačkách, tak nech si to zaplatí. Myslím si, že takýto model nie je nereálny a postupne sa dá naň prejsť. Ide len o to, či chceme a či sa toho nebojíme.

A podobne sa treba pozrieť na všetky oblasti našej spoločnosti. Ide o to, aby sme naše peniaze nesplachovali do záchoda obrazne povedané, ale múdro ich investovali. Takisto nechápem prečo sa štát nevenuje bezdomovcom alebo ľuďom prekonali drogovú či inú závislosť alebo ľuďom, ktorí pomoc potrebujú. Aj títo ľudia keď dostanú našu pomoc, môžu sa stať určitou formou užitoční. Predajcovia alkoholu môžu napríklad odvádzať nejaký odvod, z ktorého sa pokryje kompletná starostlivosť o alkoholikov. Alebo dokáže štát eliminovať drogový biznis na nulu?

Všetko so všetkým súvisí a myslím si, že tie najbohatšie krajiny sú aj tie najefektívnejšie.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má alarmujúce posolstvo, tvrdia odborníci

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1381902x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu

Kategórie