Založ si blog

Ježiš: „Miluj svojho blížneho, ako seba samého! „

Ježiš nás vyzýva, aby sme sa k sebe správali so súcitom a láskou. Ale pozor lásku si nepredstvujme len ako zmäkčilú a všetko dovoľujúcu.

 

Ako by to vyzeralo keby sme prijali túto Ježišovu požiadavku? Ako by vyzeral náš štát? Mne to pripadá, že pomoc by bola poskytovaná aj tým čo sú v najväčšej núdzi. Z časti sa to aj deje, náš štát sa stará o duševne aj telesne postihnutých, sú aj dôchodky vyplácané. Ale máme čo zlepšovať napr. o bezdomovcov sa štát veľmi nezaujíma. Títo ľudia sú v ťažkej situácii. Potrebujú určite aj psychickú podporu a mnoho iného aby vedeli nejako normálne fungovať.

 

Naopak tam kde niekto okráda našu spoločnosť mal by štát rázne zakročiť. Alebo tiež keď niekto dlhé roky zneužíva sociálny systém mali by sa bližšie pozrieť na týchto ľudí. Ale treba byť férový ak potrebujú s niečím pomôcť napr. dochádzka do práce alebo hocičo iné čo im bráni aby sa zamestnali treba im pomôcť.

 

Ak niekto pácha násilie alebo dokonca zavraždí takýchto ľudí treba jednoznačne potrestať. Je to pomoc aj pre nich samotných, aby upustili od toho nesprávneho a spôsobené škody by mali nahradiť. Je to pomoc aj pre ľudí, ktorých oni terorizovali. Určiť správny trest je pre páchateľov len pomocou, aby si mohli časť viny odpykať a aby sa stali lepšími ľuďmi.

 

Nad každým by mala visieť hrozba trestu. Lebo keď nie tento človek môže začať zneužívať svoje postavenie, kradnúť, ovplyvňovať, ubližovať atď. Záleží čomu sa konkrétny človek venuje.

 

Jednoducho ak sú dobré mechanizmy v štáte a neexistuje korupcia, veci fungujú ako majú a ľudia sú spokojní. Čím sme od toho ďalej, tým je nespravodlivosť väčšia aj sklamanie ľudí a život ťažší. Ide o to nevytvárať akési privilegované vrstvy spoločnosti na ktoré zákon neplatí. Lebo má platiť „miluj svojho blížneho ako seba samého“, to jest keď zákon platí na mňa musí platiť aj na hocikoho iného, prezidenta, politika, podnikateľa, policajta, sudcu, prokurátora to je jedno.

 

Väčšinou všetko nešťastie pramení z egoizmu. Keď niekto uprednostňuje seba dokáže zneužívať sociálny systém, klamať, kradnúť, fyzicky ubližovať, robiť podvody a dokonca aj vraždiť. A to všetko kvôli svojim vlastným výhodám – peniazom, moci a aťď. Takže je to len najčistejšia láska ak im v tom zabránime.

 

Toto vieme, že by sa nemalo diať, vieme že je to zlé. Ale aj napriek tomu sa to deje. Až sa pýta, aby sme to zmenili. My sa musíme namáhať, nikto to za nás neurobí. Ak chceme, aby na Slovensku bola harmónia, musí konečne začať platiť spravodlivosť. Základ všetkého je či si vôbec túto zmenu želáme? Potom prichádzajú otázky ako to urobiť. Ale napísané bolo: „kto hľadá, ten nájde“. A ja tomu verím, že keď sa budeme poctivo namáhať prídeme na to a pomaly krok po kroku dáme veci do poriadku.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1381033x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie