Založ si blog

Ako odstrániť korupciu z najvyšších miest

O korupcii sa veľa rozpráva, ale málo sa proti nej robí, prichytené a odsúdené sú len malé rybky a tie dobre vykŕmené si pokojne plávajú ďalej . Ako hlavnú príčinu vidím v tom, že je zle nastavený systém a samozrejme v mentalite Slovákov. Dnešný systém vyhovuje politikom a vysokým štátnym úradníkom. Uznajte samy, že tí čo vyhrajú voľby si všade na kľúčové posty nominujú svojich ľudí. Ako potom môžu títo lojálni a zaviazaní ľudia objektívne riešiť korupciu ktorá sa týka jednotlivých ministerstiev alebo členov vlády. Veď to by išli sami proti sebe.

 

Mám takú predstavu v hrubých rysoch ako by sa to dalo vylepšiť. Rozdelenie moci: prezidentka velí armáde v prípade vonkajšieho konfliktu, vláda nech spravuje krajinu, ALE opozícia by mala zo zákona dostať moc voliť ľudí do kontrolných orgánov a nie byť odkázaná na milosrdenstvo vládnej väčšiny. Áno myslím si, že hoci aj v ústave by mala mať opozícia zakotvené právo voliť generálneho prokurátora, šéfa polície, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, šéfa tajných služieb a podobne. Vládna väčšina by mala byť z takýchto volieb úplne vylúčená. Opozícia verím tomu by vyberala ľudí, ktorí pôjdu po krku aj vládnym činiteľom.

 

Takto by sa odstánil z nášho systému Základný paradox, keď akoby vláda mala sama seba kontrolovať. To je v dnešných časoch a pri dnešnej „viere“ ľudí úplná utópia. VYUŽIME TO ŽE VLÁDA A OPOZÍCIA SI VŽDY POJDU PO KRKU.

 

To je len myšlienka. Ako to technicky zrealizovať sa už musia vyjadriť odborníci z jednotlivých oblastí ktorých sa to týka. Nebude to ľahké ani presadiť, záleží aký veľký tlak dokáže verejnosť vyvolať. Ale uznajte sami, že systém treba zmeniť lebo ten dnešný je zrejme dosť prehnitý,nepružný a neefektívny. Veď keby brutálne nezavraždili dvoch mladých ľudí ktovie ako dlho by ešte tie svoje špinavosti držali pod pokrývkou.

 

Nepozerajme len na okolité krajiny aké majú systémy, nebojme sa vytvoriť aj niečo vlastné niečo nové veď sa to už pár krát aj osvedčilo napr. protischránkový zákon. Ide o to, že dnes sa všetko odvíja od väčšiny v parlamente. A tí čo jú získajú môžu akoby všetko. Blížia sa voľby pýtajme sa politikov, dávajme im svoje požiadavky. Nedajme sa oblbnúť sladkými rečičkami a neuspokojme sa z omrvinkami.

 

Nezabúdajme, že máme Demokráciu – vládu ľudu. Máme možnosť niečo ovplyvniť, ale nezáujmom a pasivitou sa to určite nedosiahne. Hlavne keď chcete niečo meniť, celkom určite vždy narazíte na výhovorky a silný odpor, hlavne keď to mnohým mocným nebude hrať do kariet. Žijeme v digitálnej dobe dnes je to otázka pár týždňov vypracovať nejaký elektronický hárok kde budú určité požiadavky a ľudia to môžu buď podporiť alebo odmietnuť, prípadne posielať na nejakú e-mailovú adresu ďalšie návrhy. Možností je veľa, ale nečinnosť znamená spokojnosť so súčasným stavom.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

medveď

O novele týkajúcej sa regulácie medveďov budú poslanci rokovať zrýchlene

30.04.2024 12:08

Návrh mení aj zákon o civilnej ochrane.

SR rozpočet24 NRSR návrh schválenie BAX

Poslanci posunuli do 2. čítania zmeny v zákone o neziskových organizáciách

30.04.2024 12:04

Návrh kritizovali viaceré organizácie a združenia, označili ho za diskriminačný.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia obvinila vodiča autobusu, počas jazdy v Levoči nafúkal

30.04.2024 11:55

Ak sa jeho vina preukáže, podľa zákona mu hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1379930x
Priemerná čítanosť článkov: 2429x

Autor blogu

Kategórie