Založ si blog

Nerobme z obchodov zberne odpadu

Zálohovať PET fľaše a AL plechovky je podľa mňa krok správnym smerom. V krajinách ktoré to zaviedli sa výrazne zvýšila recyklácia týchto komodít. Nesprávne sa mi zdá robiť z obchodov zberne odpadu. Lebo v prípade PET fliaš a AL plechoviek sa neráta s ich opätovným použitím ako je to pri klasickom zálohovaní napr. pivových fliaš. Ide len o zhodnocovanie suroviny polyetylénu a hliníka recykláciou.

Preto rozumiem výhradám obchodníkov že sa nechcú stať zberňami odpadu. Už len s kapacitného hľadiska tu vidím problém. Takisto môže byť aj hygienický problém. Všetky tie plechovky a fľaše nebudú zrejme úplne čisté a môžu aj trochu zapáchať a teraz to ideme dať do obchodu s potravinami?

Elegantnejšie riešenie by bolo keby sa tento odpad vykupoval v zberniach. Tie sú na to ako stvorené a sú každému dostupné. Tok peňazí – zálohy by bol nasledovný:

Zákazník zaplatí zálohu v obchode – obchod ju automaticky odošle na špeciálny účet – zákazník nahromadené fľaše a AL plechovky odnesie do zberne a tá mu vyplatí peniaze (zálohu) – následne  zberňa bude fakturovať štátnemu orgánu alebo nejakej PO vyplatené zálohy – koniec cyklu je keď zberni preplatia fakturované zálohy.

Ešte môže dôjsť aj k tomu, že zberňa si časť zálohy ponechá kvôli nákladom. Lebo tie odpady treba zlisovať a niekam odviezť na spracovanie, ľudí platiť a to niečo stojí. Čo možno nebude potrebné keďže zisk zberne môže byť z predaja hliníka a polyetylénu.  Najlepšie keby sa urobila nejaká analýza, či výnos z predaja hliníka a polyetylénu pokryje náklady zberne a vytvorí nejaký zisk. Ale myslím si, že by to ten predaj mohol pokryť.

Doteraz to zberne veľmi nechceli vykupovať, ale konečne že sa s tým niečo robí. Veď je to naozaj plytvanie čistý hliník vyhadzovať do komunálu. 1 plechovka neváži veľa (16 – 21g) ale keď ich milión tak z toho sa už niečo vyrobí. Je to už potom 16 – 21 ton hliníka to už je slušné. A PET surovina takisto dá sa krásne využiť na ďalšie spracovanie. PET fľaša je jednodruhový obal ľahko recyklovateľný, dokonca dosť cenený. Už zostáva ho len poriadne vyseparovať.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Tibor Gašpar

NAKA v kauze Ezechiel 7 navrhla obžalovať Gašpara aj Bödöra

06.05.2024 09:59

Prípad sa týka podozrení z korupcie v kauzách Doprastav, Váhostav a Technopol.

brazília, záplavy

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol už na najmenej 75

06.05.2024 08:32

Ďalších 103 osôb je nezvestných. Záplavy po sebe zanechali rozsiahlu skazu.

Russia Leningrad Siege

Rus s modro-žltými vlasmi, ktorého okradli a vybili mu zub, sa na polícii dozvedel, že v zákopoch má bozkávať rodnú zem

06.05.2024 08:00

Od vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 sa súdy v Rusku doteraz zaoberali už viac ako deviatimi tisícami prípadov takzvanej diskreditácie armády.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Izraelská armáda začala evakuáciu časti Rafahu

06.05.2024 07:36, aktualizované: 09:56

Ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1382688x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie