Založ si blog

Ľudia akože túžia po pravde.

Hoci mnohí hovoria, že túžia po pravde, nemyslím si, že je to celkom pravda. Ešte v tej všeobecnej rovine získavania poznatkov dajme tomu áno, ale pokiaľ sa to týka osobného života dotyčného, pravda býva často až nežiadúca.

Pripomeňme si dvoch nepríjemných hlásateľov pravdy Jána Krstiteľa a Ježiša Nazaretského. Ján krstiteľ vyzýval ľudí na pokánie, aby sa vzdali hriechov a mnohí to aj urobili oľutovali svoje hriechy a Ján ich pokrstil. Karhal však aj Herodesa za cudzoložný vzťah s bratovou ženou Herodiadou. To sa mu stalo osudným. Herodiada sa toho vzťahu nechcela vzdať. Podarilo sa jej presvedčiť Herodesa, aby Jána Krstiteľa uväznil a neskôr vďaka tancu Salome dosiahla aj sťatie Jána Krstiteľa. Takže ho odstránila a zrejme podľa jej úvah bolo potom všetko v poriadku.

Ježiš Nazaretský liečil mnohých ľudí, vyháňal démonov a podobne. Ale stalo sa mu osudným, že sa kafral do remesla predstaviteľom židovskej cirkvi a ešte si dovolil ich aj kritizovať. Títo ho chceli všemožne zdiskreditovať, ale ich pozemský rozumček nestačil na múdrosť Božiu. Keď videli, že sa inak nedá, rozhodli sa Ježiša pripraviť o život, čo sa im nakoniec prostredníctvom Piláta podarilo.

Takže z uvedeného mi vyplýva, že ľudia túžia po pravde len do tej miery pokiaľ to nenarúša ich súkromie alebo ich plány, túžby, predstavy. Ak to ich plány narúša, sú ľudia schopní aj vraždiť, aby pravdu umlčali. Nepripadá mi, že by sa to nejako veľmi zmenilo od Ježišových čias. Zvlášť cirkev sa aj dnes húževnato bráni pravde. Akoby sa báli, že prídu o svoj majestát, dôležitosť. Alebo si myslia, že len oni majú právo vykladať písma. Tak to potom aj s tou cirkevnou pravdou vyzerá. Prednosť majú ich egá pred pravdou.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Vlak

Žena sa v Bratislave postavila pred idúci vlak, na mieste zomrela

01.05.2024 10:11

Rušňovodič ihneď použil rýchločinné brzdenie, no stretu už nedokázal zabrániť.

Ľubomír Solák / Matúš Šutaj Eštok / Polícia /

Začína sa reforma v polícii. Jej prípravu má riadiť nový viceprezident

01.05.2024 09:40

Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu.

Zrútenie diaľnice

V čínskej v provincii Kuang-tung sa zrútila diaľnica, zomrelo najmenej 19 ľudí

01.05.2024 09:18

Po kolapse 17,9-metrového úseku diaľnice spadlo dole 18 áut.

SR Bratislava EÚ referendum Dzurinda oslavy

20 rokov v Európskej únii. Brusel nám pozerá na prsty, ale to je dobre

01.05.2024 09:00

Malý štát v srdci Európy začal pred dvadsiatimi rokmi nielen cestu za svojou prvou Superstar, ale vykročil aj za svojou európskou identitou.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1380294x
Priemerná čítanosť článkov: 2430x

Autor blogu

Kategórie