Založ si blog

Tesárov syn verzus učení zákonníci a farizeji.

Kňazi, zákonníci a farizeji v židovskom národe študovali náboženské spisy Tóru, prorokov. Snažili sa podľa toho žiť a tiež, aby sa v spoločnosti dodržiaval Mojžišov zákon. Boli to učení ľudia a celé roky venovali štúdiu týchto náboženských spisov.

Prišiel však Ježiš – laik, ktorý začal vykladať písma a hovoriť o Bohu, o Kráľovstve nebeskom a o tom ako treba žiť. Z absurdného pohľadu možno povedať, že im Ježiš konkuroval. Aj keď on bol tým Mesiášom, ktorého ohlásili proroci. Lenže zákonníci a farizeji zrejme očakávali, že Mesiáš vzíde spomedzi nich. Zákonníci a farizeji označovali Ježiša za laika, snažili sa ho nachytať a spochybniť, čo sa im však nikdy nepodarilo.

Vidím tu 2 roviny. 1. rovina je pohľad študovaných zákonníkov a farizejov na Ježiša laika (aj keď Mojžišov zákon bol všeobecne známy medzi ľuďmi, čítalo sa to predsa v synagógach). Oni videli seba ako znalých v písmach a preto povolaných na výklady písma. Ježiš bol v ich očiach laik – tesárov syn.

2. rovina je pohľad Boha na zákonníkov a farizejov. Zákonníci a farizeji síce študovali písma prorokov a Mojžišov zákon, ale od Boha to všetko prišlo, dokonca Boh sa označuje za tvorcu všetkého. Ježiš a Boh boli jedno, takže Ježiš bol jedno s Tvorcom. Je očividné, že Tvorca všetkého bude mať lepšie informácie ako tí čo len študovali hoci aj celé roky časť Jeho prejavov.

Vidíme to aj dnes, cirkev si uzurpuje právo vykladať písma a pritom neuznáva Abd-ru-shina. Stav je podľa mňa ešte horší ako za Ježišových čias, pretože si cirkev stihla vytvoriť vlastné dielo – dogmy a začali benevolentne rozdávať odpustky. Aj keď aj Ježiš už kritizoval nejaké tradície zákonníkov a farizejov, ktoré si oni vytvorili.

Pointa je v tom, že Stvoriteľ mal tu na zemi v židovskom národe určité prejavy dal Desatoro a celý Mojžišov zákon a potom prostredníctvom prorokov napomínal svoj vyvolený ľud, aby sa pridŕžal správnej cesty. Sú tu zákonníci a farizeji, ktorých môžeme nazvať cirkvou, ktorý študujú tieto Božie prejavy. Ale zdravý rozum a logika hovoria, že ak sám Zdroj prehovorí má to mať vyššiu prioritu, váhu, úplnú prednosť pred výkladmi ľudí čo tie prejavy Zdroja len študujú. Lenže žiaľ dodnes to pretrváva, že tí čo študujú prejavy Zdroja – čiže cirkevní hodnostári, popierajú výklady samotného Zdroja a dávajú do popredia svoje výklady, svoje diela – dogmy a ponúkajú ľuďom ich vlastný pokrm – odpustky.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1375929x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie