Založ si blog

Tesárov syn verzus učení zákonníci a farizeji.

Kňazi, zákonníci a farizeji v židovskom národe študovali náboženské spisy Tóru, prorokov. Snažili sa podľa toho žiť a tiež, aby sa v spoločnosti dodržiaval Mojžišov zákon. Boli to učení ľudia a celé roky venovali štúdiu týchto náboženských spisov.

Prišiel však Ježiš – laik, ktorý začal vykladať písma a hovoriť o Bohu, o Kráľovstve nebeskom a o tom ako treba žiť. Z absurdného pohľadu možno povedať, že im Ježiš konkuroval. Aj keď on bol tým Mesiášom, ktorého ohlásili proroci. Lenže zákonníci a farizeji zrejme očakávali, že Mesiáš vzíde spomedzi nich. Zákonníci a farizeji označovali Ježiša za laika, snažili sa ho nachytať a spochybniť, čo sa im však nikdy nepodarilo.

Vidím tu 2 roviny. 1. rovina je pohľad študovaných zákonníkov a farizejov na Ježiša laika (aj keď Mojžišov zákon bol všeobecne známy medzi ľuďmi, čítalo sa to predsa v synagógach). Oni videli seba ako znalých v písmach a preto povolaných na výklady písma. Ježiš bol v ich očiach laik – tesárov syn.

2. rovina je pohľad Boha na zákonníkov a farizejov. Zákonníci a farizeji síce študovali písma prorokov a Mojžišov zákon, ale od Boha to všetko prišlo, dokonca Boh sa označuje za tvorcu všetkého. Ježiš a Boh boli jedno, takže Ježiš bol jedno s Tvorcom. Je očividné, že Tvorca všetkého bude mať lepšie informácie ako tí čo len študovali hoci aj celé roky časť Jeho prejavov.

Vidíme to aj dnes, cirkev si uzurpuje právo vykladať písma a pritom neuznáva Abd-ru-shina. Stav je podľa mňa ešte horší ako za Ježišových čias, pretože si cirkev stihla vytvoriť vlastné dielo – dogmy a začali benevolentne rozdávať odpustky. Aj keď aj Ježiš už kritizoval nejaké tradície zákonníkov a farizejov, ktoré si oni vytvorili.

Pointa je v tom, že Stvoriteľ mal tu na zemi v židovskom národe určité prejavy dal Desatoro a celý Mojžišov zákon a potom prostredníctvom prorokov napomínal svoj vyvolený ľud, aby sa pridŕžal správnej cesty. Sú tu zákonníci a farizeji, ktorých môžeme nazvať cirkvou, ktorý študujú tieto Božie prejavy. Ale zdravý rozum a logika hovoria, že ak sám Zdroj prehovorí má to mať vyššiu prioritu, váhu, úplnú prednosť pred výkladmi ľudí čo tie prejavy Zdroja len študujú. Lenže žiaľ dodnes to pretrváva, že tí čo študujú prejavy Zdroja – čiže cirkevní hodnostári, popierajú výklady samotného Zdroja a dávajú do popredia svoje výklady, svoje diela – dogmy a ponúkajú ľuďom ich vlastný pokrm – odpustky.

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1436924x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie