Založ si blog

Ľudia akože túžia po pravde.

Hoci mnohí hovoria, že túžia po pravde, nemyslím si, že je to celkom pravda. Ešte v tej všeobecnej rovine získavania poznatkov dajme tomu áno, ale pokiaľ sa to týka osobného života dotyčného, pravda býva často až nežiadúca.

Pripomeňme si dvoch nepríjemných hlásateľov pravdy Jána Krstiteľa a Ježiša Nazaretského. Ján krstiteľ vyzýval ľudí na pokánie, aby sa vzdali hriechov a mnohí to aj urobili oľutovali svoje hriechy a Ján ich pokrstil. Karhal však aj Herodesa za cudzoložný vzťah s bratovou ženou Herodiadou. To sa mu stalo osudným. Herodiada sa toho vzťahu nechcela vzdať. Podarilo sa jej presvedčiť Herodesa, aby Jána Krstiteľa uväznil a neskôr vďaka tancu Salome dosiahla aj sťatie Jána Krstiteľa. Takže ho odstránila a zrejme podľa jej úvah bolo potom všetko v poriadku.

Ježiš Nazaretský liečil mnohých ľudí, vyháňal démonov a podobne. Ale stalo sa mu osudným, že sa kafral do remesla predstaviteľom židovskej cirkvi a ešte si dovolil ich aj kritizovať. Títo ho chceli všemožne zdiskreditovať, ale ich pozemský rozumček nestačil na múdrosť Božiu. Keď videli, že sa inak nedá, rozhodli sa Ježiša pripraviť o život, čo sa im nakoniec prostredníctvom Piláta podarilo.

Takže z uvedeného mi vyplýva, že ľudia túžia po pravde len do tej miery pokiaľ to nenarúša ich súkromie alebo ich plány, túžby, predstavy. Ak to ich plány narúša, sú ľudia schopní aj vraždiť, aby pravdu umlčali. Nepripadá mi, že by sa to nejako veľmi zmenilo od Ježišových čias. Zvlášť cirkev sa aj dnes húževnato bráni pravde. Akoby sa báli, že prídu o svoj majestát, dôležitosť. Alebo si myslia, že len oni majú právo vykladať písma. Tak to potom aj s tou cirkevnou pravdou vyzerá. Prednosť majú ich egá pred pravdou.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368809x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie