Založ si blog

Vtip tisícročia – neomylná cirkev.

Neviem už presne, ktorý pápež alebo ktorý koncil vyhlásil dogmu o neomylnosti pápeža a neomylnosti zboru biskupov keď vykonávajú Učiteľský úrad. Podstatné je však to, že dodnes to majú v oficiálnom katechizme – pozri www.katechizmus.sk. Ešte podstatnejšie na tom je, že je to blud.

Rád by som videl prieskum verejnej mienky, koľko percent ľudí verí v neomylnosť pápeža a biskupov. Podľa mňa je to skutočne vtip tisícročia, keď sa ľudské červíky tvária, že sú neomylné. Pripadá mi to veľmi komicky. Čo je však na tom veľmi tragické, že to spôsobuje v cirkvi aj vo svete veriacim obrovské škody, pretože je potom akoby nemožné pre cirkev priznať si omyl. Tento jedovatý strom treba vytrhnúť aj s koreňmi, aby už neprekážal v duchovnom rozvoji a nespôsoboval utrpenie po celom svete.

Dnes sa svet lúči so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. Cirkevníci by sa mali vážne zamyslieť nad tým, či by nebolo vhodné pochovať raz a navždy aj tento blud o neomylnosti pápeža a zboru biskupov.

Pápež Benedikt XVI odišiel na druhý breh. Mnohí si zrejme myslia, že pôjde rovno do raja alebo hádam až k Ježišovi. Podľa mňa ho však čaká ovocie jeho práce a pôjde tam, kde určia železné zákony Stvoriteľa. Myslím si, že tento človek urobil za svoj život veľa dobrého a zasvätil svoj život Bohu. Ale ak aj priamo nikomu neublížil, stačí ak niekoho uviedol do omylu. Takže je dosť možné, že ak cirkevné dogmy nie sú úplne v súlade s reálnou pravdou, môže mu to na druhom brehu spôsobiť problémy, ktoré bude musieť namáhavo prekonávať a naprávať.

Ja úprimne želám zosnulému emeritnému pápežovi na druhom brehu len to najlepšie, veľa pomoci od Stvoriteľa a prajem mu, aby našiel cestu do raja. Lenže uvážte sami hmotný aj záhrobný svet funguje podľa toho ako ich učinil Stvoriteľ alebo podľa toho ako sa na tom zhodli cirkevné koncily, či vyhlásili pápeži „ex cathedra“? Osobne by som na tú druhú možnosť nestavil ani 1€.

Veľmi si vážim všetko dobré čo cirkev vykonala. Lenže oni sami vytvorili dielo svojho rozumu – cirkevné dogmy. Všetky sú zhrnuté v katechizme a je toho naozaj dosť vyše 2 tisíc „neomylných“ a „neodvratných právd“. Toto môže spôsobiť veľa bolesti a problémov samotným cirkevným hodnostárom a následne aj všetkým ktorí to budú nasledovať. Nezabudnime pritom na odpustky.

Ľudia majú slobodnú vôľu. Každý môže konať čo chce, ale následky už MUSÍ zožať, nie môže. Cirkevníci môžu vyhlasovať aj ďalšie „neomylné“ a „neodvolateľné“ pravdy a ľudia to môžu nasledovať ak chcú. Je tu však aj učenie od samotného Boha, ktoré priniesol a vlastnou rukou napísal Boží vyslanec. Kľudne sa môže stať, že na druhom brehu sa Ježiš opýta zosnulých cirkevných hodnostárov: Prečo ste neprijali učenie od Pomocníka, ktorého som vám poslal, prečo ste proti nemu bojovali?

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

USA, Ukrajina, tanky, Abrams, vojna

Tisíce vojakov zabíja rakovina. Môžu za to zbrane s ochudobneným uránom?

05.05.2024 14:00

Ochudobnený urán, ktorý je zložkou protitankových striel, u vojakov údajne spôsobuje nádorové ochorenia. Sporná munícia sa pritom stále využíva - aj vo vojne na Ukrajine.

al-Džazíra

Netanjahuova vláda schválila ukončenie činnosti televízie Al-Džazíra v Izraeli

05.05.2024 12:54, aktualizované: 13:18

Zatiaľ nie je jasné, kedy zákaz nadobudne platnosť a či je trvalý alebo dočasný.

Štefan Harabin

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade. Danko áno

05.05.2024 12:42, aktualizované: 13:10

Migaľ podotkol, že ak by SNS trvala na tomto kandidátovi, v Hlase si k tomu budú musieť sadnúť.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1382362x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie