Založ si blog

Prečo zmizli Prusi aj ich jazyk.

Rád si pozriem historické filmy a v niektorých sa hovorí o Prusoch, o Prusku. Nevedel som kto vlastne tí Prusi sú kde žili tak som trochu pogooglil. Prusi sú niekdajšie etnikum baltského pôvodu sídliace od začiatku nášho letopočtu v juhovýchodnom Pobaltí medzi ústiami riek Visla a Nemen, toto územie sa v stredoveku nazývalo Prusko. Toľko hovorí Wikipedia.

Ďalej sa dozvedáme, že starí Prusi zostali aj po nástupe kresťanstva v Európe pohanmi. Pokusy o ich christianizáciu zostali bezvýsledné, pretože Prusi považovali šírenie kresťanstva za zámienku a nástroj cudzej nadvlády. V dôsledku toho v roku 997 n.l. zabili pražského biskupa Vojtecha, ktorý ich chcel pokrstiť.

Nasledovali udalosti, kde boli Prusi porazení. Ale nielen, že sa stali poddanským národom, boli vyhubení a ich zvyšky sa asimilovali. Wikipédia píše, že stará pruština definitívne vymrela na sklonku 17. storočia.

Je to strašné čo sa im stalo. Pritom mnohé iné národy boli porazené, podmanené, ale prežili a prežil aj ich jazyk a kultúra. Toto čo sa stalo starým Prusom pripisujem tomu, že odmietli kresťanstvo. Bola to ich voľba a stálo ich to národnú identitu, zmizli z mapy sveta.

To čo sa stalo starým Prusom je naozaj kruté. Ale vnímam to tak, že takéto niečo ako strata národnej identity sa stáva národom, ktoré zaostanú vo vývoji. Napríklad v technologickom vývoji a súperi ich prevalcujú. O nič menej dôležitý je zrejme aj duchovný vývoj. To sa podľa mňa vypomstilo starým Prusom, že duchovne zaostali, neprijali nové dôležité učenie.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1381820x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu

Kategórie