Založ si blog

Rímska ríša chránila Ježiša.

Podľa mňa to nebola náhoda, že v čase pôsobenia syna Božieho Ježiša bol Izrael pod nadvládou Rímskej ríše. Židia Rimanov nenávideli a chceli sa oslobodiť spod ich nadvlády.

Ale pre Ježiša boli Rimania ako ochrancovia. Zabezpečovali určitý poriadok. Len si spomeňte, že keď chceli veľkňazi zabiť Ježiša išli najprv za Herodesom, ale keď neuspeli tak išli za Pilátom. Oni sami totiž nemohli len tak niekoho zabiť.

V tom je tá pointa, že keby mohli, Ježiša by pravdepodobne zabili oveľa skôr. A on by nemohol naplniť svoje poslanie. Títo zákonníci a farizeji totiž išli po ňom ako pes po údenom, číhali na Ježišove najmenšie zaváhanie. Zrejme ich obrovská pýcha a egoizmus im nedovoľovali vidieť, že to je skutočne Mesiáš. Oni si paradoxne predstavovali Mesiáša, ktorý ich oslobodí od Rimanov.

Neuvedomili si, že sa dostali do dogmatického úpadku a Rimania ich chránili pred nimi samotnými. Obyčajní ľudia prijímali Ježiša a tešili sa z jeho prítomnosti a z jeho mnohých pomocí. No predstavitelia židovskej cirkvi zúrili a kuli proti Ježišovi rôzne pikle. Chceli ho vykresliť ako nevzdelaného laika, zosmiešniť ho alebo nachytať na rôznych záludných otázkach. Nič z toho sa im nepodarilo – ostala im len jedna možnosť zabiť ho.

Prirovnal by som to k stredovekej inkvizícii. Vtedy tiež keby Ježiš pôsobil tu v Európe určite by ho veľmi rýchlo zabili. Takže Rimania vlastne chránili Ježiša pred dogmatickými fanatikmi v Izraeli. Keby totiž nebolo prítomnosti vojenskej sily Ríma mohlo by sa stať, že Ježiša by zákerní farizeji a zákonníci zabili oveľa skôr a on by nemohol svetu dať dostatok posolstva, dostatok vysvetlení.

Možno tu platí to Ježišove milujte svojich nepriateľov. Lebo skutočne v očiach Židov nenávidení Rimania ich vlastne chránili pred ich vlastnou hlúposťou a zákernosťou cirkevných elít a chránili samozrejme Ježiša, aby mohol slobodne pôsobiť.

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356414x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie