Založ si blog

Čo sejeme okolo seba?

Predstavte si dvoch ľudí a ich medziľudské vzťahy. Nech sú ich vzťahy ako nejaká záhrada. Keď robia dobré veci a správajú sa pekne akoby vysievali užitočné rastliny ktoré prinášajú chutné plody a krásne kvety. Naproti tomu ak si ubližujú a sú k sebe odporní akoby sadili tŕne, bodliaky a jedovaté rastliny.

Dajme naším dvom osobám aj mená napríklad Jozef a Peter. Zoberme si úplne bežnú vec Jozef nejako nahnevá Petra buď úmyselne alebo aj neúmyselne. Čo urobí Peter? Ako sa na správneho pozemšťana patrí ihneď to bude chcieť Jozefovi aj s úrokami vrátiť. Takto roztočia čertove koleso. V našom obraznom ponímaní je ich vzájomné správanie sa zhmotnené záhradou. Takže týmto svojím počínaním obidvaja usilovne a tvrdohlavo začali siať tŕne, bodliaky a jedovaté rastliny.

Tie chutné a pekné rastliny zrazu zakrpatejú a tieto jedovaté, ktorým sa dostáva viac sily mocnejú a získavajú postupne celý priestor záhrady. Ľudia už neveria na Božiu spravodlivosť a karmu, že každý dostane to čo si zaslúži. Väčšina ľudí má do špiku kosti v sebe vrytú túžbu po okamžitej pomste, najlepšie aj s úrokami.

Je to len dôkaz toho, že ľudia neveria v Boha. A ak aj veria, tá viera je nevedomá a značne pokrivená. Niečo od nich cirkevní hodnostári vyžadujú, ale oni nechápu prečo. Ani samotní cirkevní hodnostári nevedia poriadne vysvetliť svoje učenie. A tak ľudia až príliš často siahajú sami po pomste a zaťažujú sa tak karmou.

Môžeme sa potom dookola pýtať jeden druhého, prečo je na svete toľko utrpenia? Myslím si, že akcelerátory sú sebectvo, nedostatok lásky a obrovská nevedomosť o Bohu a duchovných veciach. Doslova pokrivená viera, ktorú zase pre zmenu vypestovali morálne autority cirkvi.

Je to ako začarovaný kruhy, z ktorého zdanlivo nie je únik. Ale cesta tu je, už Ježiš nám o nej hovoril, treba sa len zahĺbiť poriadne do jeho slov a zabudnúť na dogmatické cirkevné rozumárske poučky. Ak totiž nám niekto ubližuje a bolí nás to, tak rovnako keď mi iným ubližujeme aj ich to bolí. Ľudia čo robia zlé veci, rovnako aj tí čo sa chcú ihneď pomstiť len dávajú hlasno najavo, že neveria v Božiu dokonalosť a spravodlivosť.

Je to škoda. Potom sa nečudujme, ako vyzerá tento svet. Mali by sme sa zrejme vrátiť ku koreňom v bežnom živote aj vo viere. Vnímam ako úplne kľúčové pre ľudstvo skúmať či karma skutočne existuje.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1382535x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie