Založ si blog

Odpustky áno, karma nie.

Presne takto zmýšľa drvivá väčšina cirkevných hodnostárov a veriacich. Nemyslím si, že toto je správne. Ale čomu to pripísať? Zrejme si nesieme so sebou ešte pečať stredoveku. Vtedy bola cirkev despotickou beštiou, ktorá si od veriacich tvrdou rukou vynucovala poslušnosť. Cirkev v tých časoch neváhala jednotlivcom robiť rôzne úklady, dokonca aj vraždiť a podnecovať vznik vojen.

To už ale našťastie máme za sebou a verím, že sa to už nikdy nevráti. Cirkevný hodnostári majú smolu lebo oni sú dnes limitovaný dogmami svojich predchodcov. Ale bežní veriaci alebo aj neveriaci majú možnosť začať konečne slobodne a nezávisle rozmýšľať a vyciťovať, čo môže byť pravda a čo sa im nezdá ako pravda.

Veľký kameň úrazu odpustky sú prijímané bezmyšlienkovite. Cirkev neustále udržuje veriacich v tom, že oni majú moc im hriechy odpustiť alebo že tak prostredníctvom nich urobí Boh. Lenže tu by som poprosil veriacich, aby sa zamysleli. Či je vôbec takáto benevolencia reálna pri Božej dokonalosti? Pretože už ani z ľudského hľadiska sa niečo takéto nejaví ako správne keby niekto mal takúto moc. A potom Ježiš hovoril čo sejete, to zožnete alebo kto mečom bojuje, mečom zomrie.

To nám napovedá, že zrejme vo stvorení existuje nejaký zákon na základe ktorého sa toto deje. Akýsi karmický zákon alebo zákon spätného pôsobenia. A keď sa trochu zamyslíte, keby niečo takéto existovalo, iba by to potvrdzovalo Božiu dokonalosť. Keď by sa každému do detailu vrátilo všetko čo spôsobil, veď by v tom bola dokonalá spravodlivosť po ktorej väčšina ľudí túži. A teraz otázka: nemohol náhodou Stvoriteľ do svojho stvorenia votkať takýto zákon? Tým by bolo všetko vyriešené a nemusel by sa jednotlivo starať o každého jedného človiečika. Každý by presne dostal odmenu alebo trest aké si zaslúži.

Len si vytvorte ten obraz a porovnajte si benevolentné cirkevné odpustky a Ježišom načrtnutú absolútnu spravodlivosť. Áno Boh je aj láska a môže odpustiť, ale ten človek by si to mal aj reálne zaslúžiť, urobiť nejaké dobré skutky alebo si svoju vinu odpykať. Predstavy cirkevných hodnostárov o odpustkoch mi vôbec nezapadajú do konceptu dokonalej Božej spravodlivosti. Preto buďte pred nimi na pozore, radšej sa ich vzdajte alebo ich vôbec neberte vážne keď vám ich v chrámoch ponúkajú.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1381560x
Priemerná čítanosť článkov: 2432x

Autor blogu

Kategórie