Založ si blog

Ježiš: neoslovujte duchovných učiteľ, otče, vodca!

Ježiš takto hovorí proti farizejom (Matúš 23 kapitola):

A všetky svoje skutky konajú, aby ich ľudia videli. Širšími si robia strapce na rúchu, obľubujú si predné miesta v synagógach, pozdravy na námestiach a to keď im ľudia hovoria: Rabbi!

Vy si však nedajte hovoriť Rabbi, lebo jeden je váš učiteľ a vy všetci ste bratia. A nikomu na zemi nehovorte: Otec!, lebo jeden je váš Otec, ten nebeský a nedávajte si hovoriť: Vodcovia! lebo jeden je váš Vodca, Kristus.

Predpokladám, že oslovenia Učiteľ, Otec, Vodca boli myslené pre duchovne pôsobiacich – kňazov, zákonníkov, farizejov. Tak ako aj dnes mnoho ľudí povie kňazovi, biskupovi, pápežovi – Otče, v duchovnom význame.

Pre niekoho sa to môže zdať malicherné, ale aj v maličkostiach driemu pokušenia a nástrahy. Ježiš nič nehovoril náhodne, presne vedel prečo to hovorí. Keby kresťania dodržiavali tento Ježišov pokyn, tak by totiž nemohli vzniknúť také bludy ako dogma o neomylnosti pápeža alebo biskupského učiteľského zboru, dogma o neodvolateľnosti dogiem a podobne.

Ježiš apeloval na svojich učeníkov, aby nepodľahli tomuto zvyku farizejov, aby sme pozerali na seba ako na seberovných bratov a sestry. Keby sa to teraz kresťania rozhodli dodržiavať, automaticky by sa vyslobodili z cirkevného zotročenia. Vyhli by sme sa tak kadejakým náboženským manuálom a doktrínam. Pretože od stredoveku až dodnes cirkevní hodnostári určujú čo je správne a čo nie. Lenže je tu práve ten veľký problém aký bol aj v Izraeli, že cirkevní hodnostári nespoznali syna Božieho Ježiša a svojím pochybením strhli so sebou takmer celý národ.

Z tohto pohľadu by bolo lepšie keby si každý sám študoval písma, sám hľadal a rozhodoval sa. Potom môžu na sebe pozorovať, že kde je pravda, tam je požehnanie. Samozrejme sa ľudia môžu medzi sebou poradiť, ale zrejme by to nemalo byť takým štýlom, že len cirkev má pravdu a vraždením a mučením sa vynucuje dodržiavanie toho, čo cirkev hovorí. Pretože ak je niečo užitočné a pravdivé, zrejme to ľudia samy od seba budú chcieť dodržiavať a nemusí sa to vynucovať vraždením a mučením. Toto totiž už pred 2 tisíc rokmi zlyhalo.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1378075x
Priemerná čítanosť článkov: 2426x

Autor blogu

Kategórie