Založ si blog

Ježiš: neoslovujte duchovných učiteľ, otče, vodca!

Ježiš takto hovorí proti farizejom (Matúš 23 kapitola):

A všetky svoje skutky konajú, aby ich ľudia videli. Širšími si robia strapce na rúchu, obľubujú si predné miesta v synagógach, pozdravy na námestiach a to keď im ľudia hovoria: Rabbi!

Vy si však nedajte hovoriť Rabbi, lebo jeden je váš učiteľ a vy všetci ste bratia. A nikomu na zemi nehovorte: Otec!, lebo jeden je váš Otec, ten nebeský a nedávajte si hovoriť: Vodcovia! lebo jeden je váš Vodca, Kristus.

Predpokladám, že oslovenia Učiteľ, Otec, Vodca boli myslené pre duchovne pôsobiacich – kňazov, zákonníkov, farizejov. Tak ako aj dnes mnoho ľudí povie kňazovi, biskupovi, pápežovi – Otče, v duchovnom význame.

Pre niekoho sa to môže zdať malicherné, ale aj v maličkostiach driemu pokušenia a nástrahy. Ježiš nič nehovoril náhodne, presne vedel prečo to hovorí. Keby kresťania dodržiavali tento Ježišov pokyn, tak by totiž nemohli vzniknúť také bludy ako dogma o neomylnosti pápeža alebo biskupského učiteľského zboru, dogma o neodvolateľnosti dogiem a podobne.

Ježiš apeloval na svojich učeníkov, aby nepodľahli tomuto zvyku farizejov, aby sme pozerali na seba ako na seberovných bratov a sestry. Keby sa to teraz kresťania rozhodli dodržiavať, automaticky by sa vyslobodili z cirkevného zotročenia. Vyhli by sme sa tak kadejakým náboženským manuálom a doktrínam. Pretože od stredoveku až dodnes cirkevní hodnostári určujú čo je správne a čo nie. Lenže je tu práve ten veľký problém aký bol aj v Izraeli, že cirkevní hodnostári nespoznali syna Božieho Ježiša a svojím pochybením strhli so sebou takmer celý národ.

Z tohto pohľadu by bolo lepšie keby si každý sám študoval písma, sám hľadal a rozhodoval sa. Potom môžu na sebe pozorovať, že kde je pravda, tam je požehnanie. Samozrejme sa ľudia môžu medzi sebou poradiť, ale zrejme by to nemalo byť takým štýlom, že len cirkev má pravdu a vraždením a mučením sa vynucuje dodržiavanie toho, čo cirkev hovorí. Pretože ak je niečo užitočné a pravdivé, zrejme to ľudia samy od seba budú chcieť dodržiavať a nemusí sa to vynucovať vraždením a mučením. Toto totiž už pred 2 tisíc rokmi zlyhalo.

Ukázniť seba, či ľudí okolo nás?

16.06.2024

Pripadá mi to tak, že doteraz fungoval systém tak, že elity vytvorili nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Ale fungovalo to do istej miery tak, že všetci to mali dodržiavať, len oni sami pôvodcovia nariadení, boli akosi nad zákonom. Vidno to vo všetkých zložkách spoločnosti v cirkvách aj štátnom aparáte, či súkromných spoločnostiach. Vyzerá to, že tá pravá [...]

Život je krásny a pokojný,

14.06.2024

keď veríme, že vo stvorení platia dokonalé Stvoriteľove zákony a Jeho dokonalá spravodlivosť. Viete ako to chodí v živote, stane sa že vás niekto ohovára, oklame, okradne alebo sa k vám správa nepekne. Keď však verím, že to môžu byť karmické následky z minulých životov, tak je to úplne iné vnímanie. Namiesto hromženia to môžeme pokojne prijať a nenechať si [...]

Vnútorný pokoj.

11.06.2024

Pozrime sa okolo seba. Je úplne bežné, že ľudia sa hádajú aj kvôli maličkostiam. Prečo je to tak? Podľa mňa preto, že sme cítiace bytosti a máme v sebe túžbu po dokonalej spravodlivosti. Zásadný problém je v tom, že väčšina ľudí neverí, že vo svete vo stvorení existuje dokonalá spravodlivosť Stvoriteľova. A tak ľudia často berú spravodlivosť do svojich rúk. [...]

Pellegrini

Pellegrini v Bruseli: Budeme chcieť ponuku pre Šefčoviča a nie sme nadšení Kallasovou

17.06.2024 18:26

Prezident Peter Pellegrini je na summite Bruseli, kde sa rozhoduje o rozdelení hlavných pozícií v Európskej únii.

anna putina-2

Putin sa postaral o praneter. Vymenoval ju za námestníčku ministra obrany. Jej manžel šéfuje rezortu energetiky

17.06.2024 17:54

Dcéra Putinovho bratranca mesiac po svojom manželovi tiež zasadne v ruskej vláde. Jej prastrýko jej venoval kreslo v ministerstve obrany.

Polícia / Kontrola /

Polícia na dve hodiny totálne uzavrela Krompachy a Čiernu nad Tisou. Akcia cielila na alkohol

17.06.2024 17:44

Policajti obsadili každý vjazd a výjazd a každý jeden vodič bol podrobený dychovej skúške.

taliansko, horúčavy, pláž

Taliansko zasiahla prvá tohtoročná vlna horúčav. V Sardínii a Sicílii očakávajú až 44 stupňov

17.06.2024 17:02

Teploty presahujúce 40 stupňov sú o desať stupňov vyššie, ako je teplotný priemer pre dané obdobie.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 579
Celková čítanosť: 1408142x
Priemerná čítanosť článkov: 2432x

Autor blogu

Kategórie