Založ si blog

Ľudia akože túžia po pravde.

Hoci mnohí hovoria, že túžia po pravde, nemyslím si, že je to celkom pravda. Ešte v tej všeobecnej rovine získavania poznatkov dajme tomu áno, ale pokiaľ sa to týka osobného života dotyčného, pravda býva často až nežiadúca.

Pripomeňme si dvoch nepríjemných hlásateľov pravdy Jána Krstiteľa a Ježiša Nazaretského. Ján krstiteľ vyzýval ľudí na pokánie, aby sa vzdali hriechov a mnohí to aj urobili oľutovali svoje hriechy a Ján ich pokrstil. Karhal však aj Herodesa za cudzoložný vzťah s bratovou ženou Herodiadou. To sa mu stalo osudným. Herodiada sa toho vzťahu nechcela vzdať. Podarilo sa jej presvedčiť Herodesa, aby Jána Krstiteľa uväznil a neskôr vďaka tancu Salome dosiahla aj sťatie Jána Krstiteľa. Takže ho odstránila a zrejme podľa jej úvah bolo potom všetko v poriadku.

Ježiš Nazaretský liečil mnohých ľudí, vyháňal démonov a podobne. Ale stalo sa mu osudným, že sa kafral do remesla predstaviteľom židovskej cirkvi a ešte si dovolil ich aj kritizovať. Títo ho chceli všemožne zdiskreditovať, ale ich pozemský rozumček nestačil na múdrosť Božiu. Keď videli, že sa inak nedá, rozhodli sa Ježiša pripraviť o život, čo sa im nakoniec prostredníctvom Piláta podarilo.

Takže z uvedeného mi vyplýva, že ľudia túžia po pravde len do tej miery pokiaľ to nenarúša ich súkromie alebo ich plány, túžby, predstavy. Ak to ich plány narúša, sú ľudia schopní aj vraždiť, aby pravdu umlčali. Nepripadá mi, že by sa to nejako veľmi zmenilo od Ježišových čias. Zvlášť cirkev sa aj dnes húževnato bráni pravde. Akoby sa báli, že prídu o svoj majestát, dôležitosť. Alebo si myslia, že len oni majú právo vykladať písma. Tak to potom aj s tou cirkevnou pravdou vyzerá. Prednosť majú ich egá pred pravdou.

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1371195x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie