Založ si blog

Ako chceme žiť, takí musíme byť!

Predstavte si, že si chcete vymaľovať kuchyňu na žlto. Čo urobíte? Jednoducho zoberiete žltú farbu a postupne začnete kuchyňu natierať žltou farbou. Na konci vašej práce bude celá kuchyňa natretá na žlto.

Nie je to však podobné aj s naším správaním? Ak máme určitú predstavu o medziľudských vzťahov v našom okolí, tak sami musíme trpezlivo byť živým príkladom tejto predstavy. Jednoducho musíme byť živým jadrom tohto princípu. Napríklad ak chcete okolo seba veselých ľudí, buďme aj my veselí a vnášajme to do svojho okolia, ak chceme férovosť buďme takí atď..

Celý problém je podľa mňa v tom, že naše okolie nebude ihneď podľa našich predstáv. Musíme byť veľmi trpezliví a znášať aj správanie, ktoré sa nám nepáči. Ale myslím si, že je správne upozorniť ľudí okolo seba, že sa nám to nepáči. Máme právo brániť sa alebo vyhnúť určitým ľuďom ak je to možné.

Ale zrejme to najhoršie čo môžeme urobiť je začať oplácať zlé správanie ľuďom vo svojom okolí. Tu už začíname roztáčať kolobeh zlého. Aj keď si to často ani neuvedomíme, takto potom sami vnášame do svojho okolia TO ČO SA NÁM NEPÁČI. Už akoby sme nemaľovali svoju kuchyňu na žlto ako sme chceli, ale natierame už iné farby. Logicky z toho vyplýva, že výsledok nemôže byť taký ako sme chceli. Jedine ak to opäť všetko dôkladne prekryjeme tým čo sme chceli.

Je to akoby nejaký zákon. Že nie je možné oplácať zlé zlým a čakať za to dobré. Zrejme to technicky nie je možné.

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1371051x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie