Založ si blog

Podobenstvo o 10 pannách.

Vtedy sa nebeské kráľovstvo bude podobať desiatim pannám, ktoré si vzali lampy a vyšli naproti ženíchovi. Päť z nich bolo nerozumných a päť múdrych. Nerozumné si vzali lampy, ale olej si so sebou nevzali. Múdre si vzali s lampami aj olej do nádob. Keď ženích neprichádzal, všetkým sa začalo driemať a zaspali. O polnoci sa strhol krik: »Ženích prichádza, vyjdite mu v ústrety!« Všetky panny sa prebudili a pripravovali si lampy. Tu nerozumné panny povedali múdrym: »Dajte nám zo svojho oleja, lebo naše lampy hasnú.« Ale múdre odvetili: »Aby azda nebolo dosť nám, ani vám? Choďte radšej k predavačom a kúpte si!« No kým išli kupovať olej, prišiel ženích a tie, čo boli pripravené, vošli s ním na svadbu a dvere sa zatvorili. Napokon prišli aj ostatné panny a vraveli: »Pane, Pane, otvor nám!« Ale on im povedal: »Veru, hovorím vám: Nepoznám vás.« Preto bdejte, lebo neviete ani dňa, ani hodiny.

Ja osobne vnímam, že ten olej je ako duchovné snaženie a poznanie. Pretože ak sa človek nenamáha, aby skúmal písma a na sebe ich prežíval, tak sa potom nevie dobre zorientovať. Dopadne potom podobne ako tých 5 pochabých panien. Ich olej sa minul. Prirovnal by som to k tomu, že ich poznanie časom vyprchalo. Neudržiavali svojho ducha v bdelosti. Potom došlo k tomu, že nemali svetlo v lampách a v tme nevedeli nájsť ženícha.

5 rozumných panien si vzalo aj náhradný olej. To znamená, že boli dobre vyzbrojené, ak by aj ženích meškal, aby ho mohli nájsť. Jednoducho aby mohli svoje svetlo v lampách udržiavať dlhšie. Týchto 5 rozumných vnímam, že znázorňujú ľudí ktorí udržujú svoju bdelosť a duchovné snaženie, aby ich svetlo nevyhaslo a mohli tak nájsť pravého Božieho posla.

Pripadá mi to preto, že je nejaká lehota, aby sme sa stali takými akými máme byť, aby sme mohli vojsť do Kráľovstva nebeského. Múdri ľudia sa tým zaoberajú, aby ich svetlo nezhaslo. Ale pre pochabých ľudí je všetko možné prednejšie ako duchovné napredovanie. Keď však Boh príde so svojou veľkou mocou aj tí pochabí budú chcieť vojsť. Lenže vyzerá to tak, že už bude pozde. Ale prečo už bude pozde? Zrejme uplynula určitá lehota a tí ľudia počas svojho pôsobenie ukázali akí skutočne sú.

Často sa píše, že tí nehodní ostanú vonku kde bude plač a škrípanie zubov. Čo to môže znamenať? Môže to znamenať, že ak budú oblasti kde je Svetlo Božie, jeho požehnanie a milujúca opatera tak každý tam bude chcieť vojsť. Lenže zrejme sa treba stať aj hodným tam vojsť. A potom možno bude vonkajšia ničota bez Svetla Pánovho, kde bude tma a zima bez akejkoľvek starostlivosti Božej.

Prirovnal by som to k podmienkam pre život tu na zemi a vo vonkajšom vesmíre. Tu sú teploty od plus 50 stupňov do mínus 70 cca. Vo vonkajšom vesmíre mínus 270 stupňov Celzia – takže vonkajšia ničota bez Pánovho tepla. Tiež ma napadá prirovnanie, že keď sú ľudia, ktorí sa absolútne o Boha nezaujímajú, nehľadajú Ho alebo Ho už pre svoje poblúdenie nedokážu nájsť, tak prečo by sa On mal starostlivo a s námahou starať o takýchto nevďačníkov a zahŕňať ich dobrými vecami. Veď oni sa z Neho smiali, nadávali Mu a ich pravý charakter sa prejavil tak, že ich zaujímalo všetko možné len nie Stvoriteľ. Ešte oni sami nabádali iných, aby sa ani Stvoriteľom nezaoberali, že je to proste celé blud a smiali sa im. Pre obrovskú masu ľudí Boh ani neexistuje. Takže sa vlastne len vyplní ich prianie, a Boh skutočne pre nich konkrétne akoby nebol.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1370052x
Priemerná čítanosť článkov: 2433x

Autor blogu

Kategórie