Založ si blog

Každé náboženstvo má iného Boha?

Máme tu najväčšie alebo najznámejšie náboženstvá sveta: kresťanstvo, judaizmus, islam, taoizmus, nasledovateľov Krišnu, hinduizmus, zoroastrizmus, budhizmus. V minulosti svet nebol až tak globalizovaný ako dnes a veľké regióny sveta mali svoje vlastné náboženstvá alebo vieru v niečo. Podstatná je však otázka: Má každé náboženstvo svojho vlastného Boha? Lebo zo správania sa ľudí mi to tak pripadá. Hoci tie úplne najväčšie náboženstvá kresťanstvo, judaizmus a islam svorne tvrdia, že Boh je len jeden hoci kresťania veria v Trojjediného Boha, ale hovoria vždy o jednom Bohu a nie o troch.

V minulosti tu boli aj rôzne svetové konflikty a vojny. Bola tu snaha glorifikovať a označovať za jediné pravé to svoje náboženstvo a ostatné vierovyznania označovať za falošné a príslušníkov týchto náboženstiev dokonca na nevercov. Nepripadá vám to však vykonštruované a účelové? Nemohlo to byť skôr tak, že Stvoriteľ prostredníctvom svojich vyslancov pôsobil v Arábii, Judei, Číne, Indii, Perzii, Európe, Afrike? Nie je toto správnejší a logickejší pohľad, že Stvoriteľ sa nechal poznať aj inde vo svete, ale tá hĺbka poznania závisela od duchovnej vyspelosti národov?

Ja by som navrhoval, aby sme sa zbavili tohto účelového stredovekého pohľadu na náboženstvá a ich Bohov. Ak teda pripustíme, že nejaká Tvorivá sila môže existovať, skúsme sa na to celé pozrieť z nadhľadom a aspoň pripusťme tú možnosť, že ak Stvoriteľ stvoril nebo, zem a všetkých ľudí zeme, tak nemiluje snáď všetkých ľudí, či len určitý jeden národ? Skôr sa zamyslime nad tým, či to nie je o nás ako sa toho Stvoriteľa namáhame poznať a ako sme v tom úspešný. Pretože podľa mňa Lao´c, Mohamed, Krišna, Zoroaster, Achnaton, Budha, Krišna boli pravými božími poslami a Ježiš pravý boží syn.

Každý národ je však špecifický a dostal to čo bol schopný prijať a čo jednotlivý boží posol bol schopný vnímať a sprostredkovať. Išlo o hĺbku a šírku poznania o určitý uhol pohľadu. Ja to vnímam tak ako to Abd-ru-shin vysvetľoval. Predstavte si obrovskú budovu širokú aj vysokú. A teraz si predstavte 5 božích poslov, z ktorých každý pozerá na tú istú budovu z inej strany. Takže všetci opisujú to isté, ale ich opisy sa logicky môžu trochu líšiť, pretože každý jeden pozerá na tú istú budovu z iného uhla. Alebo si predstavte týchto 5 poslov, že každý z nich tú budovu preskúma tak ako sa mu to podarí a potom podá o tom zvestovanie. Nemyslíte si, že v mnohom sa ich opisy budú zhodovať, ale v niečom budú odlišné?

U Ježiša je to iné. On sám je v jednote s Otcom a Duchom Svätým tou budovou. Takže Ježiš prišiel s plným vedením, čo je jedinečné a unikátne. Lenže opäť je tu určitý limit poznania a chápania tých ktorým to on hovoril. Sám Ježiš sa vyjadril a je to v evanjeliách zapísané: „Ešte mnoho vám mám povedať, ale teraz neznesiete.“. Takže ani kresťania nemôžu hovoriť o plnom dokonalom vedení alebo odmietať poznania z iných náboženstiev ako rúhačské. Keď totiž Ježiš hovoril: Čo sejete, to zožnete!“, myslím si, že je to to isté ako Budhova náuka o karme.

Na upokojenie chaosu a na Ježišovu prosbu prišiel sem na zem ešte Syn človeka a vlastnou rukou napísal dielo, ktoré podrobne vysvetľuje odkiaľ pochádzame a kam máme ísť. Opisuje stvorenie od hora dole. Opisuje Boha, Božiu ríšu, praduchovnú ríšu, duchovnú ríšu, jemnohmotnosť, hrubohmotnosť aj temné úrovne, Diabla a peklo. Problémom tak zostala len ľudská zatvrdnutosť lenivosť, duchovná ľahostajnosť, ješitnosť a dávanie si klapiek na oči. Ľudská vlastnosť chcieť vedieť všetko lepšie, ktorá žiaľ zapríčinila náš úpadok.

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Sila svedomia.

29.02.2024

Predstavte si človeka, ktorého nahovoria na krádež alebo niekomu ublížiť, s tým že „sa to nikto nedozvie“. Alebo si predstavme ženu, ktorú nahovoria, aby si zarobila sexom. Keby aj došlo k tomu, že o týchto veciach sa naozaj nikto nikdy nedozvie, minimálne 1 človek to vždy vie – ten čo to spáchal. Náš vnútorný hlas nás často v takých prípadoch mučí a neustále [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 554
Celková čítanosť: 1352429x
Priemerná čítanosť článkov: 2441x

Autor blogu

Kategórie