Založ si blog

Kresťanské cirkvi proti karme.

Rozmýšľam prečo sú kresťanské cirkvi tak tvrdošijne proti karme. Predstavme si, že naozaj karmický zákon existuje a ľudia začnú podľa toho žiť. Čo sa stane so svetom a čo s cirkvou? Myslím si, že ak by ľudia uverili, že karma existuje a začali podľa toho žiť, tak by sa svet stal zrejme oveľa lepším miestom pre život. Každý by chcel byť niečím užitočný a dávali by sme si pozor, aby sme niekomu nespôsobili utrpenie. Takže ľudia by všetku svoju silu a energiu venovali krásnemu tvoreniu pre blaho všetkých. Kto by chcel byť najväčším, ten by sa snažil čo najviac pre spoločnosť urobiť. Dá sa povedať, že by sme sa približovali k raju.

Lenže čo by to urobilo s cirkevnými hodnostármi? Tu vidím koreň problému. Pretože ľudia by zistili, že cirkevní hodnostári nemajú moc odpúšťať im ich prehrešky. Cirkevní hodnostári by aj naďalej mohli mať autoritu a viesť ľudí k Bohu. Ale myslím si, že hlavne oni to tak vidia, že by stratili MOC – odpúšťať hriechy. Trest a odmeny by boli plne v moci Božej. Je to absurdné, ale oni sa akoby báli, že Stvoriteľ sa im bude pliesť do remesla. Teraz to vyzerá akoby oni cirkevní hodnostári mali obrovskú moc odpúšťať hriechy. Takže oni by tým akože utrpeli stratu – v skutočnosti by sa len vrátili do prirodzenej pozície, ktorá im prináleží.

Či je pravdivá teória karmického zákona alebo to, že cirkevní hodnostári majú moc odpúšťať hriechy, podstatné je podľa mňa hľadať pravdu. Lenže pravda sa nedá hľadať keď už dopredu niečo vylúčite ako nemožné a to ešte pod hrozbou upálenia, kliatby, vylúčenia z cirkvi, hrozbou pekelných múk či podobne. Poctivé hľadanie pravdy si vyžaduje otvorenú myseľ, ducha  a nebyť pod psychickým či fyzickým nátlakom. Ak chceme nájsť pravdu nemali by sme dopredu vylúčiť ani jednu možnosť. Len na základe prežitia a osobného skúmania by sme sa mali prikloniť k tomu, čo sa nám najviac pozdáva ako pravda a túto teóriu skúmať.

Lógika hovorí, že ak je niečo pravda nepotrebuje sa to brániť tými najbrutálnejšími vyhrážkami a činmi. Pretože v stredoveku sa za takéto úvahy aj upaľovalo. Takže ak je pravda, že cirkevný hodnostári majú moc odpúšťať hriechy, nemali by sa báť logického a citového skúmania tejto ich schopnosti. Takisto ak je pravdivá karmická teória, tak by malo byť našou povinnosťou túto teóriu preskúmať a nie to, že cirkev brutálnym vyhrážaním sa bráni čo len pomyslieť na to, že karmický zákon by mohol fungovať. Je to opovážlivé, vzhľadom k tomu, že Ježiš povedal: čo sejete, to zožnete alebo kto mečom bojuje, mečom zahynie, čo je plne v súlade s karmickou teóriou.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368980x
Priemerná čítanosť článkov: 2432x

Autor blogu

Kategórie