Založ si blog

Kresťanské cirkvi proti karme.

Rozmýšľam prečo sú kresťanské cirkvi tak tvrdošijne proti karme. Predstavme si, že naozaj karmický zákon existuje a ľudia začnú podľa toho žiť. Čo sa stane so svetom a čo s cirkvou? Myslím si, že ak by ľudia uverili, že karma existuje a začali podľa toho žiť, tak by sa svet stal zrejme oveľa lepším miestom pre život. Každý by chcel byť niečím užitočný a dávali by sme si pozor, aby sme niekomu nespôsobili utrpenie. Takže ľudia by všetku svoju silu a energiu venovali krásnemu tvoreniu pre blaho všetkých. Kto by chcel byť najväčším, ten by sa snažil čo najviac pre spoločnosť urobiť. Dá sa povedať, že by sme sa približovali k raju.

Lenže čo by to urobilo s cirkevnými hodnostármi? Tu vidím koreň problému. Pretože ľudia by zistili, že cirkevní hodnostári nemajú moc odpúšťať im ich prehrešky. Cirkevní hodnostári by aj naďalej mohli mať autoritu a viesť ľudí k Bohu. Ale myslím si, že hlavne oni to tak vidia, že by stratili MOC – odpúšťať hriechy. Trest a odmeny by boli plne v moci Božej. Je to absurdné, ale oni sa akoby báli, že Stvoriteľ sa im bude pliesť do remesla. Teraz to vyzerá akoby oni cirkevní hodnostári mali obrovskú moc odpúšťať hriechy. Takže oni by tým akože utrpeli stratu – v skutočnosti by sa len vrátili do prirodzenej pozície, ktorá im prináleží.

Či je pravdivá teória karmického zákona alebo to, že cirkevní hodnostári majú moc odpúšťať hriechy, podstatné je podľa mňa hľadať pravdu. Lenže pravda sa nedá hľadať keď už dopredu niečo vylúčite ako nemožné a to ešte pod hrozbou upálenia, kliatby, vylúčenia z cirkvi, hrozbou pekelných múk či podobne. Poctivé hľadanie pravdy si vyžaduje otvorenú myseľ, ducha  a nebyť pod psychickým či fyzickým nátlakom. Ak chceme nájsť pravdu nemali by sme dopredu vylúčiť ani jednu možnosť. Len na základe prežitia a osobného skúmania by sme sa mali prikloniť k tomu, čo sa nám najviac pozdáva ako pravda a túto teóriu skúmať.

Lógika hovorí, že ak je niečo pravda nepotrebuje sa to brániť tými najbrutálnejšími vyhrážkami a činmi. Pretože v stredoveku sa za takéto úvahy aj upaľovalo. Takže ak je pravda, že cirkevný hodnostári majú moc odpúšťať hriechy, nemali by sa báť logického a citového skúmania tejto ich schopnosti. Takisto ak je pravdivá karmická teória, tak by malo byť našou povinnosťou túto teóriu preskúmať a nie to, že cirkev brutálnym vyhrážaním sa bráni čo len pomyslieť na to, že karmický zákon by mohol fungovať. Je to opovážlivé, vzhľadom k tomu, že Ježiš povedal: čo sejete, to zožnete alebo kto mečom bojuje, mečom zahynie, čo je plne v súlade s karmickou teóriou.

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1437198x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie