Založ si blog

V akom svete chceme žiť, takí musíme sami byť.

Predstavte si 1000 L nádrž v ktorej je čistá voda. Keď budeme do tejto nádrže postupne kvapkať zelenú farbu, pomaly ale isto sa začne voda meniť na jemne zelenú, neskôr sýtejšie zelenú až sa voda úplne zafarbí na zeleno.

Teraz si predstavte, že každé vaše slovo a čin sú jednou takou kvapkou. Nádržou nech je naša krajina. Podľa mňa každý deň do tejto nádrže kvapkáme rôzne druhy kvapiek – slušnosť, agresivitu, promiskuitu, pekné slovo, krádeže, čestnosť, škriepky, násilie, porozumenie, korupciu atď. Všetko sa to zmieša akoby v jednom kotly. A my môžeme ochutnať čo sme spoločne nevarili. Ktorej ingrediencie tam chýba a či sme to naopak s niečím neprehnali. Takto si môžeme každý deň vychutnávať svoje spoločné dielo.

Ide aj o naše ponímanie toho, čo považujeme za normálne. V uzavretom okruhu ľudí sa totiž môže stať hocičo normálne. Normálnym sa môže stať aj užívanie drog, korupcia, prostitúcia, fyzické násilie či iné.

Predstavte si teraz dve mestá – jedno s upadnutou morálkou a jedno s veľmi vysokou morálkou.

Predstavme si mesto úpadku. Mravy sú tu veľmi uvolnené. Drogy si tu viete kúpiť rovnako ako alkohol. Mužov nikto neodsudzuje, že si občas chodia užiť do erotických salónov. Ženy hlavne tie krajšie si občas privyrobia poskytnutím sexuálnych služieb alebo si len tak užijú aj s inými chlapmi a nikto ich za to neodsudzuje. Vedenie mesta, polícia aj sudcovia sú zvyknutí prijímať úplatky. Spravodlivosť patrí tomu kto zaplatí viac. Bežné sú fyzické potýčky a vybavovanie si účtov aj so zbraňou v ruke. Usilovnosť sa tu nenosí a nedbá sa ani dôraz na čistotu a poriadok.

Ak by sa v takomto meste objavil niekto verný svojej manželke a morálne čistý. Bol by viac menej všetkým ostatným, ktorí vedia ako to v ich meste chodí na smiech alebo by ho mohli fyzicky napadnúť alebo dokonca zabiť ak by im tam kazil kšefty. Takže sa začne správať ako jeho okolie, aby získal rešpekt a nesmiali sa mu viac alebo si povie, že to jednoducho nejde a odsťahuje sa z takéhoto mesta.

Teraz si predstavte mesto morálky. Ľudia tu veria na karmu, takže všetci dávajú pozor, aby nikomu neublížili a nevystavili sa tak spätným účinkom karmi. Korupcia tu neexistuje. Do vedenia mesta sa dostávajú tí najschopnejší. Na súdoch a v polícii sú morálne čistí ľudia avšak je ich málo, pretože majú málo práce. Spoločnosť si váži každú prácu, pretože každú prácu považujú za dôležitú. Vážia si aj ľudí, ktorí túto prácu vykonávajú a tí čo prácu vykonávajú sa ju snažia vykonať čo najlepšie. Každý človek má možnosť získať prácu a ku každému pristupujú s úctou. Ľudia v meste si pestujú vlastné plodiny a chovajú zvieratá, takže potravy majú dostatok. Tí čo na to majú vlohy študujú najmodernejšie technológie a zavádzajú ich do života mesta, aby sa čo najviac zaistila sebestačnosť mesta, efektivita aj komfort obyvateľov. Ženy aj muži sa nehrnú do vzťahov. Najprv sa poriadne spoznajú, hovoria si pravdu a až keď nájdu spoločnú harmóniu vstupujú do manželstiev. Ženy si vážia mužov za ich hrubšiu prácu, na ktorú sú muži prirodzene stavaní. A muži sa správajú s rešpektom k ženám, obdivujú ich za to aké sú milé a robia ich domov krajším a útulnejším. Páry sa tu milujú duševne aj fyzicky, môžu sa jeden na druhého spoľahnúť a sú šťastní, pretože im nič nechýba. Na neveru nikto ani nepomyslí.

Ak sa v takomto meste objaví niekto kto si chce niečo začať so zadanou ženou, táto bude urazená alebo ak sa pokúsi niekoho podplatiť vysmejú sa mu. Ak sa začne niekomu vyhrážať ihneď zakročí polícia a súdy. Dotyčný človek si po čase a svojich neúspešných pokusov uvedomí, že tu nemá šancu. Buď sa zmení a prispôsobí sa tunajším pomerom alebo z takéhoto mesta odíde niekam, kde sa bude môcť realizovať.

Takže podľa týchto názorných príkladov vidno, že každý z nás svojou malou časťou dáva formu našej spoločnosti. My sami tvoríme pomery v ktorých žijeme. A my sami denno denne posúvame latkou toho čo je ešte normálne a čo nie.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368839x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie