Založ si blog

Lekári a pokrivené slovenské školstvo.

Tu na Slovensku sme si zrejme pomýlili demokraciu s anarchiou. Je nesmierne zahanbujúce a trestuhodné, že komunistické školstvo na Slovensku malo lepšiu koncepciu ako to demokratické – anarchické. Nijako nechcem obhajovať ten režim ani nechcem aby sa vrátil. Určite mnohým ublížil fyzicky aj po duchovnej stránke, ale žiaľ musím konštatovať, že všetko bolo podriadené potrebám spoločnosti. Štát jasne vedel koľko ktorých profesií potrebuje a podľa toho sa otvárali študijné odbory a všetko bolo úzko prepojené s praxou. Takže z tohto hľadiska to bolo na tých správnych základoch. To že niektorým deťom nedovolili študovať na určitých školách určite správne nebolo.

Ale čo sa stalo po revolúcii? Školám sa otvorilo Eldorádo a štát je ako neschopný nemohúci panák. Školy si určujú koľko a ktoré odbory otvoria, podľa záujmu študentov. Takže čistá anarchia – a podotýkam MY TO VŠETKO PLATÍME!!! Verím tomu keby zajtra štát zavrel všetky nepotrebné študijné odbory vo vysokom školstve, tak môžeme otvoriť novú Lekársku univerzitu. Ja sa fakt čudujem, že toto nikto nerieši. Nejako mi to hlava neberie.

Ako sa hovorí za chyby sa platí. Možno tí komunisti chceli mať pod kontrolou toho príliš veľa. Tak sme získali odpor voči tomu, keď štát niečo určuje. Lenže treba nájsť správnu mieru medzi reguláciou a voľným trhom. Dá sa to robiť aj normálne. Štát si môže určiť základnú schému študijných odborov a tí čo chcú aj tak študovať odbory, ktorých máme prebytok, tak nech sa páči ale nech si uhradia 100% výdavkov na súkromných školách. Teraz kvôli tejto anarchii budú ľudia trpieť na nedostatok lekárskej starostlivosti a žiaľ aj zbytočne umierať.

Z tohto pohľadu úplne chápem lekárov, že vládu pritlačili k múru, aby sa zmenil celý systém. Len dúfam že sa nezmenia na výpalníkov a že budú požadovať platy len na úrovni na aké má náš štátny rozpočet. Keďže však za ostatných 30 rokov bola v našom školstve anarchia a nesystémovosť, ktoré prebieha ešte aj dnes môže sa stať, že si lekári vypýtajú aj 10 tisíc € platy. Zákon ponuky a dopytu je neúprosný. Keď je niečoho málo stúpa to na cene a keď je niečoho veľa stráca to hodnotu.

Toto čo sa teraz deje v zdravotníctve sa kľudne môže udiať aj v inom sektore hospodárstva. Pretože vzdelávací systém je totálne odtrhnutý od reality. Neviem či si to niekedy ľudia na Slovensku uvedomia alebo či sa tým niektorá vláda niekedy začne zaoberať? Ešte nám zostáva choré západné riešenie – vo veľkom prijímať lekárov zo zahraničia. Tento koncept riešenia považujem za chorý, nesystémový a hovorí to len o totálnej neschopnosti konkrétneho štátu. Je to aj egoistické lebo ťaháme sem lekárov z iných krajín. Oni  sa tam narodili, tam vyštudovali a budú tam chýbať.

Neviem či sa niekedy dožijem protestu pracujúcich, ktorí budú požadovať, aby z ich peňazí bol financovaný školský systém, ktorý plne reflektuje na potreby nás všetkých. Neviem čo by mohlo zobudiť tento spiaci národ. Človeka väčšinou zmenia len silné otrasy – ťažké prežité veci. Ak to platí aj o národoch, tak možno keď si zažijeme veľké utrpenie a ľudia budú zomierať, možno potom sa pomaly začne niečo meniť.

Každý národ by si mal ísť svojou vlastnou cestou, nemusíme pozerať len na bohatý západ, ani tam nefunguje všetko tak ako by malo. My môžeme využiť aj skúsenosti z komunistického režimu. Lebo naozaj žiaľ, niektoré veci fungovali lepšie. Za to sa netreba hnevať na staršiu generáciu a nadávať im. Komunizmus mal veľa chýb, ale nebojme sa oprášiť to čo dobre fungovalo. Žijeme v modernej dobe všetko sa dá vylepšiť alebo nech niekto vymyslí niečo lepšie, ale musí to mať hlavu a pätu, proste štát má slúžiť potrebám celej spoločnosti. Prosím nezamieňajme si demokraciu s anarchiou.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1370071x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie