Založ si blog

V akej krajine chcete žiť?

Zobral by som do úvahy dve kritériá – medziľudské vzťahy a ekonomickú prosperitu. Medziľudské vzťahy môžeme mať fantastické už od dneska aj v prípade, že sa nám nebude až tak ekonomicky dariť. Je to jednoducho o tom ako sa k sebe každý deň správame.

Ekonomická prosperita prosperita podľa mňa nastáva tam kde sa nekradne, kde fungujú poriadne súdy, polícia, kde je efektívne riadená celá krajina, kde je technologický pokrok atď.. Na to zrejme potrebujeme tých najschopnejších ľudí na riadiacich postoch a ešte morálne čistých.

Ja osobne vnímam, že na Slovensku čakáme na výnimočnú vládu, ktorá nám konečne prinesie svetlé zajtrajšky. Lenže je to naozaj pravda? Predstavte si, že sa do parlamentu dostane 150 špičkových ľudí, tých najlepších akých máme morálne aj odborne. Povedzte mi úprimne čo títo 150 zmôžu ak sa nezmení 5 miliónová masa národa. Môžu vymýšľať tie najlepšie zákony a opatrenia, ale ak ľudia budú vymýšľať spôsoby ako to obísť alebo sa budú dať korumpovať úradníci, policajti, sudcovia či iní členovia štátneho aparátu, tak podľa mňa ani tá najlepšia vláda veľa nezmôže.

Ak sa ako národ chceme posunúť na vyšší level, musíme sa podľa mňa zlepšiť všetci. Jednoducho ak bežný človek má nejaký problém so zákonom a má možnosť si to nejako vybaviť cez známych, tak takto rodinkárstvo z našej spoločnosti nevymizne a podobne. Veľa energie podľa mňa vyplytváme aj na vzájomné konflikty – namiesto toho by sme sa mali viac počúvať a hľadať riešenia. Tiež sa mi zdá, že doplácame na svoje slabosti. Politici nám zahrajú na túto strunku a volíme ich.

Ľudia sa aj málo zaujímajú o veci verejné. Podľa mňa málo využívame potenciál združovania sa a internetu. Dnes sa dajú robiť elektronické petície za rôzne dobré nápady. Len by museli dať dokopy ľudia z danej oblasti, ktorí sa tomu rozumejú a poprosiť o podporu nejakého opatrenia cez e-petíciu. Keď tam bude pol milióna podpisov, tak si myslím, že sa veci začnú hýbať dopredu.

Plánovanie. Sú ľudia čo si robili srandu zo socialistického plánovania, ale dnes tu dosť vládne chaos. Napríklad študijné odbory si otvárajú školy podľa svojho uváženia. Ako je možné, že štát nevie určiť koľko akých študijných odborov potrebujeme a nejaké reálne ciele ako to dosiahnuť. Potom zistíme, že určité profesia sú nedostatkové a iných je až príliš veľa. Študentov to pritom stálo námahu, daňových poplatníkov peniaze a výsledok – neefektivita. Mňa skutočne udivuje, že toto nikomu nevadí.

Celkovo problém vidím, že vyhrávajú individuálne záujmy jednotlivcov alebo organizácií nad spoločenským záujmom. Potom sa to všetko kriví a deformuje. Tiež plytvanie zdrojmi nevedie k bohatstvu.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376958x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie