Založ si blog

Zbavme sa strachu z cirkevného despotizmu.

V stredoveku cirkev vládla nad ľuďmi tvrdou rukou. Kto sa vzoprel alebo si dovolil zapochybovať o cirkevných dogmách bol tvrdo potrestaný, niekedy verejne popravený či upálený. Išlo o to udržať „poriadok“, svoju autoritu, dôstojnosť, moc a vplyv. Kritici a pochybovači boli tvrdo eliminovaní.

Bolo to už dosť dávno. Človek by si myslel, že sme to už dávno prekonali. Ja to vnímam tak, že ľudia sa dodnes desia cirkvi. Mám na mysli hlavne veriacich. Pretože neveriaci tí si z cirkvi ťažkú hlavu nerobia. Avšak cítim to tak, že veriacich dodnes držia cirkvi pevne vo svojom zovretí.

Aj keď už nemôžu mučiť a verejne popravovať ľudí, ešte stále sa môžu ľuďom vyhrážať exkomunikovaním z cirkvi, peklom a pekelnými mukami. Takže keď nemôžu priamo veriacich mučiť, ešte stále sa im môžu vyhrážať mukami na druhom svete.

Môže byť, že cirkevní hodnostári mali aj majú dobré úmysly, ale spôsob ktorý zvolili je nesprávny. Ježiš chodil pokojne medzi ľuďmi, uzdravoval a pomáhal kde sa dalo. Hovoril o nevyhnutnej mravnej čistote. To čo však dorábala cirkev v stredoveku je podľa mňa v priamom rozpore s Ježišovým učením.

O to by ani nešlo lebo je to minulosť. Horšie však je, že stredoveká cirkev stihla vytvoriť DOGMY – akoby vlastné učenie. Dnes vďaka Bohu je taká doba, že pre každého sú dostupné písma sväté. Tie by sa mali skúmať. Je veľmi smutné, že cirkev pchá do ľudí tieto svoje vlastné učenia. Cirkevní hodnostári sa proste rozhodli, že tie ich vlastné výtvory sú neodvolateľné a nemenné. Čo na tom ak nie sú pravdivé.

Dúfam, že nastáva doba keď ľudia začnú slobodne skúmať skutočné náboženské spisy. Zbavme sa konečne toho strachu z despotickej cirkvi, ktorý je zakorenený v podvedomý mnohých ľudí. Ja to chápem ľudia v minulosti radšej rešpektovali cirkevné výklady, aby sa vyhli problémom alebo dokonca mučeníckej smrti. Dnes už našťastie cirkev nemôže siahnuť na naše životy.

Cirkev nemá moc ani nad našimi dušami. Nad tými ako nad všetkým má moc jedine živý Boh. Boh chce z nás mať vedomé, samostatné bytosti nie ustráchaných otrokov. Vnímam to tak, že Boh všetko stvoril a prostredníctvom mnohých bytostí bdie, aby to prosperovalo a dobre sa vyvíjalo. Ak skutočne Boh existuje a všetko vzniklo z jeho energie, tak nám Boh určite nebude brániť v poznávaní. Veď ak v poznaní pokročíme, potom Ho logicky musíme nájsť Jeho diele a Jeho zákonoch.

V tomto cirkev zaujala nesprávne stanovisko. Pretože ľudia túžia po poznaní pravdy, po zaplnení všetkých medzier v poznaní. Vyhlásenie nejakých „nemenných a neodvolateľných“ dogiem mi príde v ostrom protiklade s prirodzeným vývojom. Dnes oveľa viac chápeme určitým veciam a procesom ako naši predkovia. Je to prirodzený vývoj.

V konečnom dôsledku Svetlo vnímam ako poznanie a nevedomosť ako temno. Žiaľ cirkevné dogmy zakazujú o určitých veciach čo i len uvažovať a skúmať ich. Toto je veľmi zlý príklad, nemôže to priniesť nič dobrého.

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1355762x
Priemerná čítanosť článkov: 2443x

Autor blogu

Kategórie