Založ si blog

Daňová politika štátu

Štát môže niektoré nežiaduce aktivity obmedzovať – tlmiť vyššími daňami a naopak nevyhnutné a žiaduce aktivity, potreby podporovať nižšími daňami. Takisto štátny rozpočet by mal byť prebytkový. Pripadá mi to, že priemerná domácnosť hospodári lepšie ako štát. Pretože predstavte si rodinu, ktorá sa každý mesiac len zadlžuje. Ako by asi dopadla? Keď aj má táto rodina úvery na bývanie, či iné veci v zásade by jej mesačný rozpočet mal byť prebytkový. To znamená vyčleniť peniaze na bežný chod inkaso, strava poplatiť splátky úverov a na iné aktivity minúť len toľko, aby čosi ostalo. Jednoducho väčšina rodín si niečo odkladá pre prípad nečakane nepriaznivých okolností, ktoré môžu nastať. To sa o našom štáte dlhodobo povedať nedá.

Príjmom štátu sú dane a rôzne poplatky. Môžu sa rozdeľovať len tie peniaze, ktoré sú v rozpočte a niečo by sa malo odkladať do rezervy na mimoriadne situácie. My sa jednoducho nemôžeme donekonečna len zadlžovať. Sú len 2 cesty ako dosiahnuť prebytkový rozpočet, buď znížiť výdavky alebo zvýšiť príjmy. Ak vie pán Sulík o iných možnostiach nech kľudne povie alebo môže nejakou vyššou sumou prispieť on sám do štátneho rozpočtu.

Začínam veriť Matovičovi, že Sulík je totálny lobista za seba a svojich kamošov podnikateľov a na bežných ľudí z vysoka kašle. Pre neho je zvyšovanie daní červená čiara, predovšetkým daní pre podnikateľov zrejme, aby náhodou nemusel zo svojich firiem viac odvádzať štátu. Zdá sa mi ako by to bol jeden zo silných motívov, prečo išiel do politiky. Je to podľa mňa chladný, rozumár a cynik. O všetkom svedčí jeho rozmýšľanie keď povedal, že fajčiar je vlastne prínosom pre štát, pretože fajčiari poberajú dôchodok krátko alebo sa ho nedožijú. Ale čo zdravie týchto ľudí, kvalita ich života a hodnoty ktoré mohli ešte vytvoriť. Práve drahšie cigarety ich budú odrádzať od ich zlozvyku a tým im vlastne pomáhať.

A zoberme si ľudí závislých od hazardu a alkoholu. Veď to len slepí nevidí alebo len ten, čo to vidieť nechce, že takýmto ľuďom sa rozpadajú rodiny, prichádzajú o prácu a stávajú sa aj bezdomovcami. Proste stratené existencie. Ľudia ktorí mohli byť produktívni a plní života. Sú firmy čo na týchto ľuďoch brutálne zarábajú a Sulík ich bráni ako zmyslov zbavený a potom je tu spoločnosť, ktorá má platiť náklady spojené so starostlivosťou o ľudí ktorí trpia rôznymi závislosťami. Toto je Sulíkova zvrátená logika. Ale pre neho samotného a jeho kamarátov samozrejme výhodná. Len by si to mali aj ľudia uvedomiť ako Sulík s nami vydrbáva.

Podľa mňa by sa mal štát postarať o každého jedného človeka v tomto štáte, či je drogista, alkoholik, bezdomovec a podobne. Je hanba, že štát si zatvára oči a často sa o týchto ľudí veľa krát aj úspešne starajú rôzne charitatívne organizácie. Toto by mal robiť štát alebo dobre nech to robia aj tie neziskovky, ale nech im na to štát dá peniaze. Na túto prácu by mohli vzniknúť aj nové pracovné miesta. Mali by sa vyčísliť celkové náklady na starostlivosť o týchto ľudí a na základe toho by sa mala určiť výška daní z hazardu, alkoholu či tabaku. Tieto dane by bezpodmienečne mali pokryť všetky tieto náklady a tiež vytvoriť nejaký príjem do štátneho rozpočtu.

A naopak nižšie dane môžu byť na veci nevyhnutné ako potraviny, lieky, knihy ako tomu aj v nejakej forme už je a aktivity ktoré štát chce rozvíjať ako zelené technológie a podobne. Ale v zásade by každý rozpočet mal byť plánovaný ako prebytkový. Proste tvoriť nejaké rezervy, aby bolo z kadiaľ vziať keď prídu nejaké neočakávané nepriaznivé udalosti. Nie mať rozpočet našpanovaný alebo deficitný a keď sa niečo stane, tak proste zobrať ďalší úver. Veď toto keby robila rodina, tak je o chvíľu pod mostom.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376088x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie