Založ si blog

Daňová politika štátu

Štát môže niektoré nežiaduce aktivity obmedzovať – tlmiť vyššími daňami a naopak nevyhnutné a žiaduce aktivity, potreby podporovať nižšími daňami. Takisto štátny rozpočet by mal byť prebytkový. Pripadá mi to, že priemerná domácnosť hospodári lepšie ako štát. Pretože predstavte si rodinu, ktorá sa každý mesiac len zadlžuje. Ako by asi dopadla? Keď aj má táto rodina úvery na bývanie, či iné veci v zásade by jej mesačný rozpočet mal byť prebytkový. To znamená vyčleniť peniaze na bežný chod inkaso, strava poplatiť splátky úverov a na iné aktivity minúť len toľko, aby čosi ostalo. Jednoducho väčšina rodín si niečo odkladá pre prípad nečakane nepriaznivých okolností, ktoré môžu nastať. To sa o našom štáte dlhodobo povedať nedá.

Príjmom štátu sú dane a rôzne poplatky. Môžu sa rozdeľovať len tie peniaze, ktoré sú v rozpočte a niečo by sa malo odkladať do rezervy na mimoriadne situácie. My sa jednoducho nemôžeme donekonečna len zadlžovať. Sú len 2 cesty ako dosiahnuť prebytkový rozpočet, buď znížiť výdavky alebo zvýšiť príjmy. Ak vie pán Sulík o iných možnostiach nech kľudne povie alebo môže nejakou vyššou sumou prispieť on sám do štátneho rozpočtu.

Začínam veriť Matovičovi, že Sulík je totálny lobista za seba a svojich kamošov podnikateľov a na bežných ľudí z vysoka kašle. Pre neho je zvyšovanie daní červená čiara, predovšetkým daní pre podnikateľov zrejme, aby náhodou nemusel zo svojich firiem viac odvádzať štátu. Zdá sa mi ako by to bol jeden zo silných motívov, prečo išiel do politiky. Je to podľa mňa chladný, rozumár a cynik. O všetkom svedčí jeho rozmýšľanie keď povedal, že fajčiar je vlastne prínosom pre štát, pretože fajčiari poberajú dôchodok krátko alebo sa ho nedožijú. Ale čo zdravie týchto ľudí, kvalita ich života a hodnoty ktoré mohli ešte vytvoriť. Práve drahšie cigarety ich budú odrádzať od ich zlozvyku a tým im vlastne pomáhať.

A zoberme si ľudí závislých od hazardu a alkoholu. Veď to len slepí nevidí alebo len ten, čo to vidieť nechce, že takýmto ľuďom sa rozpadajú rodiny, prichádzajú o prácu a stávajú sa aj bezdomovcami. Proste stratené existencie. Ľudia ktorí mohli byť produktívni a plní života. Sú firmy čo na týchto ľuďoch brutálne zarábajú a Sulík ich bráni ako zmyslov zbavený a potom je tu spoločnosť, ktorá má platiť náklady spojené so starostlivosťou o ľudí ktorí trpia rôznymi závislosťami. Toto je Sulíkova zvrátená logika. Ale pre neho samotného a jeho kamarátov samozrejme výhodná. Len by si to mali aj ľudia uvedomiť ako Sulík s nami vydrbáva.

Podľa mňa by sa mal štát postarať o každého jedného človeka v tomto štáte, či je drogista, alkoholik, bezdomovec a podobne. Je hanba, že štát si zatvára oči a často sa o týchto ľudí veľa krát aj úspešne starajú rôzne charitatívne organizácie. Toto by mal robiť štát alebo dobre nech to robia aj tie neziskovky, ale nech im na to štát dá peniaze. Na túto prácu by mohli vzniknúť aj nové pracovné miesta. Mali by sa vyčísliť celkové náklady na starostlivosť o týchto ľudí a na základe toho by sa mala určiť výška daní z hazardu, alkoholu či tabaku. Tieto dane by bezpodmienečne mali pokryť všetky tieto náklady a tiež vytvoriť nejaký príjem do štátneho rozpočtu.

A naopak nižšie dane môžu byť na veci nevyhnutné ako potraviny, lieky, knihy ako tomu aj v nejakej forme už je a aktivity ktoré štát chce rozvíjať ako zelené technológie a podobne. Ale v zásade by každý rozpočet mal byť plánovaný ako prebytkový. Proste tvoriť nejaké rezervy, aby bolo z kadiaľ vziať keď prídu nejaké neočakávané nepriaznivé udalosti. Nie mať rozpočet našpanovaný alebo deficitný a keď sa niečo stane, tak proste zobrať ďalší úver. Veď toto keby robila rodina, tak je o chvíľu pod mostom.

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1437394x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie