Založ si blog

Odpustky áno, karma nie.

Presne takto zmýšľa drvivá väčšina cirkevných hodnostárov a veriacich. Nemyslím si, že toto je správne. Ale čomu to pripísať? Zrejme si nesieme so sebou ešte pečať stredoveku. Vtedy bola cirkev despotickou beštiou, ktorá si od veriacich tvrdou rukou vynucovala poslušnosť. Cirkev v tých časoch neváhala jednotlivcom robiť rôzne úklady, dokonca aj vraždiť a podnecovať vznik vojen.

To už ale našťastie máme za sebou a verím, že sa to už nikdy nevráti. Cirkevný hodnostári majú smolu lebo oni sú dnes limitovaný dogmami svojich predchodcov. Ale bežní veriaci alebo aj neveriaci majú možnosť začať konečne slobodne a nezávisle rozmýšľať a vyciťovať, čo môže byť pravda a čo sa im nezdá ako pravda.

Veľký kameň úrazu odpustky sú prijímané bezmyšlienkovite. Cirkev neustále udržuje veriacich v tom, že oni majú moc im hriechy odpustiť alebo že tak prostredníctvom nich urobí Boh. Lenže tu by som poprosil veriacich, aby sa zamysleli. Či je vôbec takáto benevolencia reálna pri Božej dokonalosti? Pretože už ani z ľudského hľadiska sa niečo takéto nejaví ako správne keby niekto mal takúto moc. A potom Ježiš hovoril čo sejete, to zožnete alebo kto mečom bojuje, mečom zomrie.

To nám napovedá, že zrejme vo stvorení existuje nejaký zákon na základe ktorého sa toto deje. Akýsi karmický zákon alebo zákon spätného pôsobenia. A keď sa trochu zamyslíte, keby niečo takéto existovalo, iba by to potvrdzovalo Božiu dokonalosť. Keď by sa každému do detailu vrátilo všetko čo spôsobil, veď by v tom bola dokonalá spravodlivosť po ktorej väčšina ľudí túži. A teraz otázka: nemohol náhodou Stvoriteľ do svojho stvorenia votkať takýto zákon? Tým by bolo všetko vyriešené a nemusel by sa jednotlivo starať o každého jedného človiečika. Každý by presne dostal odmenu alebo trest aké si zaslúži.

Len si vytvorte ten obraz a porovnajte si benevolentné cirkevné odpustky a Ježišom načrtnutú absolútnu spravodlivosť. Áno Boh je aj láska a môže odpustiť, ale ten človek by si to mal aj reálne zaslúžiť, urobiť nejaké dobré skutky alebo si svoju vinu odpykať. Predstavy cirkevných hodnostárov o odpustkoch mi vôbec nezapadajú do konceptu dokonalej Božej spravodlivosti. Preto buďte pred nimi na pozore, radšej sa ich vzdajte alebo ich vôbec neberte vážne keď vám ich v chrámoch ponúkajú.

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 565
Celková čítanosť: 1373314x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie