Založ si blog

Ježiš a Budha sú priatelia.

Zabudnime na dogmatické zlátaniny a pozrime sa na učenie Ježiša aj Budhu nezaujato. Nájdeme tu naozaj veľkú podobnosť.

Budha hovoril, že o 4 vznešených pravdách:

1. existuje utrpenie

2. utrpenie má príčinu

3. utrpenie možno ukončiť

4. existuje cesta k ukončeniu utrpenia

Ježiš povedal: „Čo sejete, to zožnete!“

Je to jedna veta, ale podľa mňa má väčšiu hodnotu ako miliardy ľudských slov či miliardy ľudských kníh. Ježiš to povedal ako niečo samozrejmé a z plnosti vedenia. Hovoril ako o niečom, čo existuje ALE ľudia tomu neveria a následne sa dostávajú do utrpenia.

Budha takisto hovoril o reinkarnácii. Že máme za sebou už niekoľko životov. A naším cieľom by malo byť oslobodiť sa z tohto kolobehu utrpenia. Podľa Budhu vedie k oslobodeniu 8 dielna cesta: 1. správne názory, 2. správne porozumenie, 3. správna reč, 4. správne konanie, 5. správny životný štýl, 6. správne úsilie, 7. správna pozornosť, 8. správna meditačná koncentrácia. Jednoducho žiť poctivo a neubližovať druhým.

Ježiš podobne povedal: „neviete odkiaľ prichádzate a kam idete“. To znamená, že sme už museli existovať pred narodení a existujeme aj po pozemskej smrti. Ježiš hovoril o raji o Kráľovstve nebeskom. A taktiež hovoril, že do raja vedie úzka cesta cez cnostný život – vyzýval k mravnej čistote a to dokonca v myšlienkach a slovách, samozrejme tiež v skutkoch.

Prečo je učenie Budhu a Ježiša také podobné? No preto, že čerpali z rovnakého zdroja. Ľudstvu bola poslaná pomoc prostredníctvom Krišnu, Zoroastra, Budhu, Mohameda, Abd-ru-schina, Mojžiša, Lao´c, Ježiša. To že z toho ľudia urobili osobitné náboženstvá je chybou ľudí. Títo pomocníci prišli do rôznych svetových častí, aby všetci ľudia mohli napredovať k Svetlu.

To že sa viedli nejaké náboženské vojny je len prejavom charakteru a úrovne ľudstva. Samozrejme mnohokrát sa náboženstvo stalo len zámienkou úplne iných oveľa nižších pohnútok. Je to však absolútne nepochopenie Božej pomoci. Predstavitelia svetových náboženstiev nemajú proti sebe bojovať, ale skôr sa navzájom učiť a čerpať zo vznešených pomocí, ktoré im boli dané. Pretože PRAVDA je len jedna, hoci podávaná rôznymi spôsobmi.

Ľudia sa doteraz správali ako totálni egoisti a zaslepenci. Mysleli si, že môžu robiť čo sa im zachce a bez následkov. Ale ten čas sa definitívne skončil. Je tu nová Éra duchovnej obrody. Všetko nesprávne konanie bude v zrýchlených účinkoch nachádzať svoj trest a všetko správne svoju odmenu. Všetky pravé svetové náboženstvá sú z jedného zdroja, pretože je len 1 Boh. Len ľudská nadutosť a zaslepenosť môže chcieť, aby jedno náboženstvo zničilo to druhé alebo zvíťazilo nad ním.

Život je krásny a pokojný,

14.06.2024

keď veríme, že vo stvorení platia dokonalé Stvoriteľove zákony a Jeho dokonalá spravodlivosť. Viete ako to chodí v živote, stane sa že vás niekto ohovára, oklame, okradne alebo sa k vám správa nepekne. Keď však verím, že to môžu byť karmické následky z minulých životov, tak je to úplne iné vnímanie. Namiesto hromženia to môžeme pokojne prijať a nenechať si [...]

Vnútorný pokoj.

11.06.2024

Pozrime sa okolo seba. Je úplne bežné, že ľudia sa hádajú aj kvôli maličkostiam. Prečo je to tak? Podľa mňa preto, že sme cítiace bytosti a máme v sebe túžbu po dokonalej spravodlivosti. Zásadný problém je v tom, že väčšina ľudí neverí, že vo svete vo stvorení existuje dokonalá spravodlivosť Stvoriteľova. A tak ľudia často berú spravodlivosť do svojich rúk. [...]

Utrpenie ľudí, kvôli ľudským výmyslom.

03.06.2024

Predstavme si dvoch ľudí. Vznikne nejaký konflikt, hádka. Ten čo ublížil si to nechce priznať alebo si myslí, že bol v práve. A kolotoč vzájomného oplácania sa môže naplno roztočiť. Títo ľudia si vzájomne doubližujú a budú sa nenávidieť. Toto je bežný scenár z tohto sveta. Ale prečo je to tak? 1. Ľudia neveria na Božiu spravodlivosť, okamžite berú [...]

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

stíhačka, stíhačky, stíhačky na diaľnici

Na švajčiarskej diaľnici pristáli a štartovali stíhačky. Neutrálne Švajčiarsko chce byť bojaschopné

16.06.2024 07:00

Aj keď je Švajčiarsko neutrálne a nie je členom NATO, chce byť bojaschopné. Po napadnutí Ukrajiny má obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Európe.

Rochester Hills, streľba

Strelec na predmestí Detroitu zranil osem ľudí, potom sa zabil

16.06.2024 06:30

Deväť ľudí, vrátane najmenej dvoch detí, utrpelo zranenia pri streľbe na predmestí Detroitu Rochester Hills.

biden, trump

Predvolebná debata Biden - Trump na CNN ráta aj s vypínaním mikrofónov

16.06.2024 06:00

Prvá americká predvolebná debata medzi Joeom Bidenom a Donaldom Trumpom sa uskutoční 27. júna,

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 578
Celková čítanosť: 1406902x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie