Založ si blog

Sláva pápežovi Františkovi, je prebudený.

Som veľmi milo prekvapený a potešený zo slov, ktoré pápež František tu na Slovensku povedal. Vyzerá to, že je prebudený. Vnímam to tak, že má živého ducha a živé slovo sa ho dotýka. Pochopil som jeho prejav tak, že uprednostnil živé slovo, pred dogmami a stredovekými výkladmi cirkvi. Že uprednostnil skutočné hľadanie pravdy pred duchovnou diktatúrou cirkvi. Toto sú veľké veci a dúfam, že si ich kňazi a biskupi zoberú k srdcu.

Pápež František sa viackrát vyjadril, že veriacim treba ponechať slobodu ducha, slobodu hľadania pravdy, slobodu v študovaní svätého písma. Áno toto hodnotím ako veľmi správny postoj. Pretože nikto ani cirkev nemôže určovať obraz sveta. Pravdu o tom aký je svet a ako funguje treba jednoducho hľadať. Treba sa namáhať a hľadať. A napísané je kto hľadá (ale skutočne), ten nájde. Klopte a bude vám otvorené! To sú krásne slová z evanjelia.

Chcem veriť, že toto čo pápež František povedal nie sú len prázdne frázy, ale že to myslí skutočne vážne a cirkev sa s tým vážne začne aj zaoberať. Chcem oceniť aj to, že pápež zrejme pochopil, že Boh nie je vlastníctvom Katolíckej cirkvi. Je dobré, že sa stretol aj s predstaviteľmi iných cirkví a s predstaviteľmi židovskej náboženskej obce. Takisto ma veľmi potešilo, že sa stretol s emeritným Biskupom Bezákom a dokonca ho pozval do Šaštína. Tento biskup mi pripadá ako príjemný človek, biskup s ľudskou tvárou. Nepoznám dôvody jeho odvolania, je to vecou cirkvi. Ak urobil niečo zlé je správne, že ho odvolali, ale ak nie je to nesprávne. V každom prípade z ničoho ho neobvinili a to v spoločnosti naozaj nerobí dobrú mienku o cirkvi.

Kráčame v ústrety novej dobe. Preto som rád, že aj pápež vykročil tým správnym smerom. Ľudia stihli pokriviť všetko. Preto sa nečudujme, že všetko sa musí stať novým. Stredoveké praktiky treba zanechať v stredoveku. Cirkev by mala prestať odpúšťať a trestať, pretože zdá sa to  prináleží len Bohu. Cirkev by sa tiež mala vzdať stredovekých cirkevných dogiem – záverov koncilov. Sú to ľudské zlátaniny, ktoré do všetkého vnášajú len zmätok a pravému poznaniu sa stávajú silnou prekážkou. Tieto dogmy sú ako NÁDOR na svätom písme. Dúfam, že cirkev nájde zdravý rozum a opäť povýši Slovo Božie a od svojich starých výkladov a dogmatických zlátanín konečne upustí.

Je obrovský rozdiel slovo prinesené zhora a slovo zdola, je obrovský rozdiel pozerať sa z nebeských výšin dolu alebo pozerať sa zo zeme nahor. Tu by malo byť každému jasné, že pohľad koncilov bol zdola. Cirkev by sa mala prestať tváriť Bohorovne a pokúšať sa budiť dojem, že je neomylná a dokonalá, pretože to nikdy nebola ani nebude, dokonalý je len Boh. Preto by sa cirkev k určitým veciam radšej ani nemala vyjadrovať aspoň nie v ultimatívnom spôsobe. Je oveľa lepšie povedať nevieme, nie sme si istí ako niečo striktne tvrdiť hoci to nemajú ničím podložené.

Nebezpečenstvo takého konania je v tom, že takto by mohli do omylu dostať milióny veriacich, ktorí rešpektujú autoritu cirkvi. Preto ešte raz vyzdvihujem slová pápeža Františka o tom, že veriacim treba nechať slobodu pri kladení otázok a hľadaní pravdy. Dúfam, že stredoveká totalitná duchovná diktatúra v cirkvi skončí. Sloboda a človek patria nerozlučne k sebe. Pravdu treba objaviť a nie ju vnucovať, či určovať. Preto vyzývam kňazov a biskupov, aby veľmi silno uvažovali nad slovami, ktoré pápež František povedal a prijali ich do svojich sŕdc. Modlím sa za vás, aby ste to dokázali a mohla tak vykvitnúť nová, lepšia a krajšia cirkev a v ľuďoch živá, skutočná viera lepšie povedané poznanie.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376377x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie