Založ si blog

Mučenie či vyšetrovanie?

Nebol som pri tom keď pán Lučanský utrpel prvé zranenie ani pri tom keď zomrel, môžem písať len o svojich pocitoch čo si o tom myslím.

Osobne si myslím, že pán Lučanský hoci dobrý policajt mal zrejme nejaké kšeftíky, inak neverím, že by ho väzobne stíhali. Určite si však nezaslúžil smrť. Určite vykonal mnoho dobrého a pozatýkal mnoho gaunerov. Jeho trestom bolo už samotné väzobné stíhanie. Ak by mu vinu dokázali mal dostať pár rokov, prípadne prepadnutie časti majetku alebo zníženie výsluhového dôchodku, ale určite nie smrť.

Ako je to s takým väzobne stíhaným? Skutočne to zrejme nemá ďaleko od mučenia. Nehovorím, že so zadržanými sa má jednať v rukavičkách, ale odtiaľ potiaľ. Zase nejaké práva by mali mať aj zadržaní. Väzobne stíhaný je takmer izolavaný a so všetkým je v podstate nútený obrátiť sa na personál či mu vyhovejú. Pripadá mi to jeden človek proti celej mašinérii. Vôbec by som sa nečudoval ak by dochádzalo aj k fyzickým útokom na väzobne stíhaných.

Začiatkom decembra zatkli pána Lučanského. Ja neverím, že by sa chlap ako on zosypal za necelý mesiac, to sa mi nezdá. Skôr mi príde reálnejšie, že to psychicky nezvládli jeho väznitelia. Už to prvé silné zranenie oka – typické zranenie pri bitke. Potom také vyjadrenia z médií: „budeš srať krv vo väzbe ako Lajo“ – skôr nahrávajú verzii, že sa tam s nimi veru nemaznajú a chcú z nich priznanie vymlátiť, čo nepovažujem za správne. Aj to hapkanie ministerky pri zranení oka Lučanského a rôzne verzie – samovražde veľmi nenahrávajú.

Je mi ľúto, že pán Lučanský zomrel. Stal sa z neho mučeník a dúfam, že jeho smrť dá podnet na prekopanie celého systému väzobného stíhania. Hlavným úsilím vyšetrovateľov by malo byť zadržaným vinu riadne dokázať a nie to z nich vymlátiť – to je návrat do stredoveku. Máme tu kadejaké technické vymoženosti, tajné služby a mnoho iného, treba len trpezlivo vyšetrovať a zbierať dôkazy.

Chcieť niečo na silu urýchliť je len na škodu veci. Pretože ak by pán Lučanský aj príjmal úplatky a nebol právoplatne odsúdený, predsa len by na ňom už bola škvrna a podozrenie a už len absolvovanie vyšetrovacej tortúry by bolo pre neho určitou formou trestu a to nehovorím o dokonalých zákonoch Božích. Takto došlo k neprimeranému trestu a to jeho smrti, čo nezodpovedalo jeho prehreškom a de facto sa stáva z pána Lučanského martýr, symbol všetkých väzobne stíhaných. Tak ako sa Ján Kuciak a Martina Kušnírová stali symbolom vtedajšej opozície, tak sa pán Lučanský stane symbolom terajšej opozície v boji proti vládnemu teroru.

Zákon vyrovnania vyžaduje primeranú odmenu alebo trest. Ak je trest neprimerane tvrdý, robí to aj zo skutočného páchateľa – poškodeného. Neviem či tá komisia niečo zistí, ale predpokladám, že väzenský systém je osobitný svet zo svojimi pravidlami a ak k niečomu dochádza, tak vedia ako to robiť, aby neboli dôkazy.

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356124x
Priemerná čítanosť článkov: 2443x

Autor blogu

Kategórie