Založ si blog

Kedy sa už konečne prebudíš národ slovenský?

Ja osobne vnímam chudobu národa ako dôsledok hlúposti a neschopnosti jej obyvateľov. Ak by totiž v národe vládla múdrosť, čistota a obyvatelia by boli aktívni v riešení problémov, tak na 99% by taký národ prosperoval a žilo by sa v ňom dobre. Vládla by spravodlivosť a spokojnosť.

Sme múdrejší ako ľudia pred vyše 2500 rokmi? Väčšina si myslí že áno. Ale vzhľadom k tomu čo sa deje a ako ľudia rozmýšľajú a ako sa necháme ohlupovať a ovplyvňovať by som to vôbec netvrdil, že sme múdrejší ako zakladatelia demokracie v Aténach.

Žijeme síce v demokracii, ale absolútne ju nevieme používať. Drvivá väčšina ľudí na Slovensku nevie čo znamenajú slová aklézia a ostrakizmus. Kliknite na wikipédiu – Aténska demokracia je tam krátky, ale kardinálny článoček. Totiž to pred 2500 rokmi boli zrejme ľudia múdrejší a vyspelejší ako my dnes. Vtedy títo ľudia v Aténach vytvorili demokraciu. Mali by sme sa hanbiť, že my vyspelí moderní ľudia dnes nedosahujeme zďaleka kvality demokracie z čias pred 2500 rokmi. Je to skutočne naša hanba a hlúposť.

Aklézia ľudové zhromaždenie , na ktorom mal možnosť účasti a návrhov každý dospelý občan. Riešili sa tu spory, volili úradníci, rozhodovalo sa o otázkach vojny a mieru. Občania sa stretávali na agore, ktorá ležala na sever od Akropoly. Kto chcel rozhodovať o politických otázkach, musel sa osobne zúčastniť všetkých rokovaní.

Ostrakizmus – Kleistenes zaviedol aj všeľudové hlasovanie zvané ostrakizmus (prvý raz použité r. 488 pred Kr.), ktoré je definované ako hlasovanie o tom, či vyobcovať politika na 10 rokov do cudziny tak, že pritom nestratí ani majetok ani občianske práva. Dnes by som to modifikoval nevyobcovať skorumpovaného politika, ale vziať mu majetok a zavrieť ho do basy. A keď vyjde z tej basy nech tvrdo pracuje, keď sklamal dôveru ľudí a nech prináša hodnoty pre spoločnosť.

Je mi skutočne ľúto, že sme takí nevzdelaní a necháme sa ohlupovať, že nemáme nárok my občania na priamy vplyv na riadenie štátu. A že to napíše nejakí novinár, že nemáme nárok na nič len raz za 4 roky odovzdať svoj hlas a potom čušať, to už je vrchol arogancie alebo nevedomosti či skorumpovanosti. Dnes v čase internetu je tu opäť väčší priestor na prvky priamej demokracie. My ani to nedokážeme naplniť čo platilo pred 2500 rokmi. A pritom každý národ by si mal vytvárať aj vlastný systém vlády a správy vecí verejných presne podľa svojich potrieb a charakteru. My nemáme byť obmedzení tým, či niečo existuje v okolitých štátoch alebo nie – my máme právo ba priam povinnosť tvoriť vlastný systém, tak aby to čo najlepšie fungovalo.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1377172x
Priemerná čítanosť článkov: 2429x

Autor blogu

Kategórie