Založ si blog

Podobenstvo o zlých vinohradníkoch sa splnilo

Tento článok píšem kvôli tomu, aby som ukázal, že Ježiš nehovoril rozprávky, ale jeho slová mali aj reálny význam a reálne následky, v tomto prípade vyhnanie Židov z Izraela.

Podobenstvo o zlých vinohradníkoch

Istý hospodár vysadil vinicu, ohradil ju plotom, vykopal v nej lis a postavil vežu. Potom ju prenajal vinohradníkom a odcestoval. Keď sa priblížil čas oberačky, poslal k vinohradníkom svojich sluhov, aby prevzali časť úrody. Vinohradníci však pochytali jeho sluhov, jedného zbili, druhého zabili a ďalšieho ukameňovali. Hospodár poslal opäť iných sluhov, viac ako predtým, ale urobili im to isté. Napokon k nim poslal svojho syna, pretože si myslel: Iste budú mať k môjmu synovi úctu. Pri pohľade na syna si však vinohradníci povedali: Toto je dedič! Poďme zabime ho a jeho dedičstvo bude naše. Chytili ho, vyhodili von z vinice a zabili ho. Keď potom príde majiteľ vinice, čo urobí vinohradníkom (spýtal sa Ježiš)? Odpovedali mu: Zlých bez milosti zahubí a vinicu prenajme iným vinohradníkom, ktorí mu budú načas odovzdávať podiel z úrody. Ježiš im na to povedal: Nikdy ste nečítali v Písmach? Kameň ktorý stavitelia zavrhli, stal sa kameňov uholným (najdôležitejším).

 

Tými poslanými sluhami boli proroci a mnohí iní, ktorý mali národu ukazovať cestu aby mohol prekvitať a ľud aby správne žil a tak slúžil svojmu Bohu. A synom bol samozrejme sám Ježiš, ktorého nechceli počúvať, ale nakoniec ho vyvliekli za hradby Jeruzalema a ukrižovali.

 

A čo sa dialo potom?

Židia chceli Rimanov poraziť so zbraňou v ruke. Prvé povstanie Židov v roku 70 – 73 n.l. krvavo potlačil generál Titus a bol zbúraný aj slávny Židovský chrám. Po druhom Židovskom povstaní v rokoch 132-135 n.l. pod vedením Bar Kochbu boli Židia opäť porazený a následne vyháňaný z Izraela. Jeruzalem premenovali Rimania na Aelia Capitolina a Judeu premenovali na Palestínu. Následne Palestínu ovládali a osídľovali rôzne národy ako napríklad   Arabi a Osmanská ríša.

 

Len malá časť Židov ostala v Palestíne, ostatní boli roztrúsený po celom svete to je tzv. židovská diaspora. Zrejme to bol dôsledok toho, že sa im od Boha dostávalo veľkej lásky a opatery, no oni nežili tak akoby by mali žiť, ale vraždili a prenasledovali nevinných, tých čo im Boh poslal na pomoc. Vyše 1800 rokov boli Židia bez svojho štátu, dočkali sa ho opäť až po hrôzach II. Svetovej vojny 14. mája 1948.

 

Ako zákonníci a farizeji Ježiša pranierovali.

18.07.2024

Zrejme sa každému vybavia úryvky z Biblie, kde zákonníci a farizeji chceli Ježiša verejne zdiskreditovať záludnými otázkami a tiež ako ho kritizovali. Ježiš toto všetko ustál, ale oni boli presvedčení, že nie je pravý Mesiáš a neprestávali s útokmi na neho. Kritizovali ho a osočovali, naschvál ho nazývali tesárov syn, aby dali najavo že je oproti nim laik. Prešlo cca [...]

Čo by ste dali za večný život?

16.07.2024

Podľa Abd-ru-shina Stvoriteľ od nás žiada, aby sme sa sami namáhali a hľadali pravdu aj cestu k Nemu. Za druhé od nás žiada vnútornú čistotu – to znamená zbaviť sa nenávisti, závisti, zlosti, promiskuity a podobne. Mladí ľudia veľmi na pozemskú smrť nemyslia, seniori sú k smrti bližšie preto predpokladám, že na smrť aj viac myslia. To však nijako mladých nemusí [...]

Kde udrú živly nemusí byť náhoda.

09.07.2024

Abd-ru-shin nám vysvetľuje, že bytosti prírody sú plne vo vôli Božej. Bytosti prírody udržiavajú vo stvorení krehkú rovnováhu. Takže je dosť pravdepodobné, že keď sú niekde ľudia, ktorí narušia túto rovnováhu napríklad svojou vnútornou nečistotou, zareagujú na to aj živly narušením rovnováhy. Môže dôjsť k prudkým lejakom, vetru a podobne. Ako sme to napríklad [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 589
Celková čítanosť: 1437168x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie