Založ si blog

Akú hodnotu má pravda?

Predstavte si že ste nútení prežiť život v pretvárke. Aké by to asi bolo? Ten človek by bol určite vnútorne nešťastný, že nemôže žiť v pravde. Podobne nepríjemné bude zrejme žiť v nejakom dogmatickom režime. Napríklad my Slováci sme si to zažili za komunizmu, kde pravdu určovali komunistickí pohlavári a rôzne marxisticko-leninské brožúrky. Tiež tu bol stredovek kde sa žilo podľa cirkevných dogiem.

Ale aby sme všetko nezvaľovali len na mocnárov aj sami ľudia majú v sebe dogmatické múry a to v zmysle toho čomu sú ochotní uveriť a čo už pre nich nie je akceptovateľné. Ďalej je tu vnútorná dogma toho čoho sa nechceme ani za nič vzdať. Tiež tu hrá silnú úlohu odpor voči tomu, že by sme sa museli dosť výrazne zmeniť. Každý človek je sám sebe pánom a môže si veriť čomu chce, ale nejaká pravda proste je. Ide len o to, či ju hľadáme alebo nie.

Na ukrižovaní Ježiša vidno ako ľudstvo veľmi miluje pravdu. Ježiš priniesol pravdu vyvolenému národu a prostredníctvom Izraela aj celému svetu. Ježiš bol stelesnením pravdy a on tú pravdu poznal na rozdiel od tých, ktorí si vynútili jeho smrť. A pritom boli Židia starostlivo vedení samotným Stvoriteľom zhruba tisíc rokov od čias Mojžiša. Žiadny iný národ nebol takto Stvoriteľom vedení, dostávali sudcov, prorokov a podobne. Vo vyvolenom národe bolo určite mnoho spravodlivých, ktorí počuli aj Ježišov hlas a nasledovali ho, ale najväčšia časť národa si predsa len myslela, že spravodlivosť možno obchádzať a kriviť beztrestne. A žiaľ samotná židovská cirkev najviac vystupovala proti Ježišovi až si vybavili jeho fyzickú likvidáciu.

Sám Ježiš sa vyjadruje takto: Preto hľa posielam vám prorokov, múdrych ľudí a zákonníkov a vy niektorých z nich zamordujete a ukrižujete, iných zbičujete vo svojich synagógach a budete ich prenasledovať z mesta do mesta a to preto, aby prišla na vás všetko spravodlivá krv vyliata na zemi, od krvi spravodlivého Ábela až po krv Zachariáša syna Barachjovho, ktorého ste zavraždili medzi chrámom a oltárom. Veru hovorím vám: To všetko príde na toto pokolenie.

Pointa tohto celého je v tom, že ľudia jednoducho stále zlyhajú. Ani národ, ktorý mal maximálnu Božiu starostlivosť nedokázal ako celok rozpoznať pravého Mesiáša – nositeľa pravdy. Čo potom ostatné obyčajné národy? Tu na Zemi je veľmi silná tendencia veriť tomu a žiť podľa toho čo sa nám páči, podľa našich vlastných túžob. Už sa mnohokrát potvrdilo, že keď pravda nie je lákavá, tak ju masy odmietnu a radšej si žijú podľa toho čo sa im páči.

Stretnúť láskavého človeka.

18.09.2024

To je skutočne dobrý zážitok, akési pohladenie duše. Títo ľudia majú žiarivé oči a väčšinou úsmev na tvári. Je v nich niečo skutočne pekné, čo až prežaruje navonok a nedá sa to prehliadnuť alebo ukryť. Tešia sa zo života a rozdávajú radosť okolo seba. Títo ľudia podľa mňa plnia Ježišove slová: „Buďte ako deti!“, čiže v čistote a radosti. Každý z [...]

Keď cirkev poslúcha svojho Boha (Portugalsko).

15.09.2024

Fatimské zjavenia považujem za mimoriadne. Dialo sa tak v roku 1917, keď zúrila 1. svetová vojna. Prakráľovná sa zjavovala 3 deťom a vyzývala ich, aby sa modlili za duše hriešnikov, pretože veľa duší smerovalo do utrpenia. Prostredníctvom detí vyzývala všetkých k pokániu, aby sa stali lepšími ľuďmi a aby sa modlili za odpustenie pre seba aj ostatných, aby sa vojna [...]

Hádať sa, či prijať?

14.09.2024

Kráčame svojím životom a zažívame rôzne situácie. Prichádzajú príjemné momenty, ale aj tie horšie. Pri tých príjemných sa tešíme, ale čo s tými zlými situáciami? Zlé situácie môžeme zažívať aj keď sa dlhší čas snažíme žiť správne. Prečo je to tak? Podľa mňa stačí ak pripustíme existenciu minulých životov a odpoveď máme hotovú. Pokiaľ som aj ja [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 609
Celková čítanosť: 1476632x
Priemerná čítanosť článkov: 2425x

Autor blogu

Kategórie