Založ si blog

Keď ľudia nedokážu odpúšťať

V našich životoch sa vyskytuje mnoho konfliktov. Tomu sa asi ťažko vyhneme. Ale podstatné je ako tieto konflikty zvládame a riešime. V niektorých prípadoch sú postoje ľudí katastrofálne a majú veľmi zlé následky na nich samotných aj na ich okolie. Jednou z príčin je  neschopnosť odpúšťať.

Vo vzťahoch sa vyskytujú hádky, konflikty najrôznejšieho druhu. Mám na mysli partnerské, rodinné a priateľské vzťahy. Tieto konflikty vznikajú keď vám niekto ublíži, či správa sa nevhodne. Obrovkou chybou však je, že dnes priznať si chybu je považované za slabosť. Koľkého utrpenia by ľudia samy seba ušetrili, keby si tí čo ich to týka vedeli priznať chybu a povedať jednoduché prepáč.

Aké by to bolo jednoduché. Ale niekedy je situácia zamotaná. Ľudia si poubližujú navzájom, takže je ťažké hľadať vinníka alebo toho kto začal prvý. Keď sa k tomu pridá hrdosť katastrofa je na svete. Ani jedna zo strán konfliktu nechce byť tá, ktorá povie prvá to prepáč. Tak potom čakajú jeden na druhého a trápia sa. Radšej si ničia životy akoby sa porozprávali a vyjasnili si čo im vadí, čo ich trápi a hľadali riešenia, hľadali vzájomné porozumenie.

Príčinou problémov je aj to, že ľudia vidia len to čo bolo spôsobené im. Ale to, že aj oni mohli ublížiť druhej strane si už nechcú pripustiť. Niekto je tak nahnevaný, že povie tomuto už nikdy neodpustím. Ale čo to znamená? Čo keď sa ten čo teraz tak hovorí dostane do podobnej situácie urobí chyby a on sám bude potrebovať odpustenie? Veď nie sme dokonalí, robíme chyby. Určite by ho to trápilo. Z pozemského hľadiska to ešte obstojí nájdeme si nových priateľov atď. Ale z duchovného hľadiska je to oveľa horšie. Kým si duše ľudí neurovnajú konflikty nebudú môcť ani stúpať nahor do večných ríš. Preto by sme sa mali naučiť odpúšťať, keď už nie navonok aspoň vo svojom vnútri.

Človek ktorí nedokáže odpustiť ohrozuje aj sám seba. Oberá sám seba aj ľudí ktorých sa to týka  o šťastie a radosť, ktoré by mohli prežívať po urovnaní konflitu.

 

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1378992x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie