Založ si blog

Bonzáctvo.

V minulosti som bonzáctvo vnímal veľmi negatívne. Myslím si, že aj väčšina verejnosti vníma bonzáctvo ako niečo zlé, nežiadúce. Ale pozrime sa na to podrobnejšie.

Predstavme si dva extrémy. Jeden že dajme tomu sa nám podarilo vykoreniť bonzáctvo. Čo by sa dialo v spoločnosti. Ľudia by si boli vedomí, že ich nikto nebude nahlasovať, takže by im stačilo skryť sa pred políciou keď robia niečo čo by sa nemalo. Vnímam dva druhy bonzáctva jeden v trestných činoch a druhý v bežných priestupkoch. Takže predstavme si, že ľudia by nechceli byť bonzáci a nesvedčili by proti vrahom, zlodejom, pašerákom, pasákom a podobne. Myslím si, že by to bol raj pre mafiu a s takou spoločnosťou by to šlo dole vodou. Došlo by k situácii, že darebáci by mali navrch nad bežnými ľuďmi.

Druhá rovina bonzáctvo v priestupkoch. Tu to už nie je také okaté. Sú to menšie veci, že niekto vydymuje svojich susedov alebo niekde vysypal smeti, kde nemal a podobne. Keby však tiež ľudia upustili od bonzáctva v takýchto prípadoch v podstate by si ľudia viac dovoľovali. Naša krajina by bola viac znečistená a medziľudské, susedské vzťahy by boli horšie.

Predstavte si však opačnú situáciu, že by sa to ošklivé bonzáctvo veľmi rozšírilo. Čo by sa udialo? Ľudia by vo veľkom nahlasovali kompetentným úradom či polícii malé aj veľké priestupky, či porušenia zákonov. Vplyv na našu spoločnosť by to malo ten, že ľudia by sa aj báli porušovať zákon takže by sme mali menej znečistené ovzdušie, vody a krajinu. Myslím si, že aj kriminalita by dosť poklesla, keďže ľudia by takéto veci vo veľkom nahlasovali.

Nikdy som nebol zástanca bonzáctva, ale keď si zhodnotím k čomu vedie eliminovanie bonzáctva alebo naopak jeho prebujnenosť, tak musím konštatovať, že bonzáctvo prináša prospech pre spoločnosť a sankcie pre jednotlivcov. Ale v konečnom dôsledku to pomáha aj tým, čo čelia trestom, pretože sú nútení polepšiť sa. Je to ako zmäkčilá láska a prísna láska. Len samozrejme všetko má svoje hranice, aby to nešlo do absurdnosti. Ale vyzerá to tak, že nahlásiť nekalé konanie je na prospech spoločnosti.

Nenávidíme sa za to že sme rozdielni?

17.05.2024

Myslím že budete so mnou súhlasiť, že ako ľudia sme skutočne rozdielni. Každému sa páči iná farba, iný štýl obliekania, iná značka auta, preferujeme iné parfémy atď.. Mne sa tá rozmanitosť páči. Je to ako keď vidíte pestrofarebnú lúku plnú kvetov, ktoré majú iné tvary, farby a vône. Predstavte si, že by ste prešli celý svet a všade by bol iba jeden druh [...]

Atentát na premiéra SR – očakávania a realita.

16.05.2024

Na úvod sa chcem jasne vyjadriť, že tento násilný čin v žiadnom prípade neschvaľujem. Toto je podľa mňa nesprávna cesta. Aj keby mal ten básnik čo strieľal na premiéra tie najšľachetnejšie úmysly, toto v žiadnom prípade nie je správna cesta. Jednoducho bol to brutálny násilný čin. Ako sa vraví kto seje vietor, zožne búrku. To sa ideme vracať do stredoveku? Aj vtedy [...]

Zodpovednosť influencerov-iek.

14.05.2024

Influenceri sú väčšinou verejne známe osobnosti ako športovci, herci a podobne alebo sa verejne známymi stávajú svojou činnosťou na sociálnych sieťach. Sú to väčšinou krásni, úspešní, šikovní ľudia, ktorí vedia zaujať. Čiže máme tu influencerov – mienkotvorcov a followerov – ich nasledovateľov. Sú to naozaj výstižné názvy. Influenceri sa tešia keď majú [...]

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Erik Kaliňák

Po atentáte na Fica čelia vyhrážkam koaliční poslanci aj minister. Viacerí majú sprísnený režim

18.05.2024 06:00

Vyhrážky smerovali aj na iných poslancov a ministrov.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Zelenskyj: Absurdné, Západ sa bojí porážky Ruska, ale nechce ani aby prehrala Ukrajina

18.05.2024 06:00, aktualizované: 07:49

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa posťažoval, že Západ Ukrajine zakazuje používať zbrane dodané Európou a Spojenými štátmi k úderom na ruské územie.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 572
Celková čítanosť: 1392203x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie