Založ si blog

Trápne divadlo kresťanských cirkví.

Cirkevní hodnostári v stredoveku boli tak opojení svojou veľkou mocou, že si dovolili niečo úplne absurdné. Na konciloch si odhlasovali svoju „neomylnosť“. Povedali, že vyhlásenia pápeža „ex catedra“ sú neomylné a neodvolateľné. A potom to už išlo dogma za dogmou – tvrdenie za tvrdením. Takto vznikol Katechizmus, je tam cez tisíc dogiem.

Dnešný cirkevní hodnostári už veľmi nehovoria o svojej neomylnosti a o dogmách. Ale poslušne pokračujú v „diele“ svojich predchodcov. Ešte stále sa prikrývajú týmto pláštikom „neomylnosti“ svojich predchodcov. Oni sa tvária, že sú predĺžená ruka Boha. Nehovorím keby boli pokorní a snažili sa pôsobiť vo vôli Božej určite by sa im to podarilo. Ale stavať sa do úlohy neomylných to je šialené.

Zvlášť keď sa pozrieme spätne na všetky tie pochybenia jednotlivých cirkevných hodnostárov aj cirkvi ako celku, je úplne absurdné tváriť sa ako neomylný. Myslím, si že čím dlhšie to budú robiť, tým horšie pre nich. Mali by konečne prestať s tým trápnym divadlom a priznať si, že sú obyčajná ľudia ako my, hoci silno veriaci.

Ak sa totiž budú hrať aj ďalej na neomylných, nepomôžu tým svetu, ani ľuďom, ani sebe, len budú naďalej konzervovať súčasný stav, nikam sa nepohneme. Keby však priznali, že sú omylní, otvorila by sa cestu pre pravdu. Čudujem sa, že je pre nich až také ťažké zbaviť sa tohto stredovekého dedičstva. Vlastné dielo milujú viac ako pravdu. No samozrejme majú slobodnú vôľu, môžu si robiť čo chcú. Ale zodpovednosť za škody, ktoré tým páchajú už musia nutne znášať, tak to vyžaduje dokonalá Božia spravodlivosť. Nech zabudnú, že si budú jeden druhému dávať nejaké odpustky.

Je tu čas, kedy si PRAVDA razí cestu týmto svetom. A žiaľ toto trápne stredoveké dielo – DOGMY – sa tej pravde stávajú prekážkou.

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Sila svedomia.

29.02.2024

Predstavte si človeka, ktorého nahovoria na krádež alebo niekomu ublížiť, s tým že „sa to nikto nedozvie“. Alebo si predstavme ženu, ktorú nahovoria, aby si zarobila sexom. Keby aj došlo k tomu, že o týchto veciach sa naozaj nikto nikdy nedozvie, minimálne 1 človek to vždy vie – ten čo to spáchal. Náš vnútorný hlas nás často v takých prípadoch mučí a neustále [...]

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 554
Celková čítanosť: 1355389x
Priemerná čítanosť článkov: 2447x

Autor blogu

Kategórie