Založ si blog

Ježiš oslovuje svoju matku – „žena“.

Ako napríklad v Káne galilejskej na svadbe keď došlo víno a Ježišova matka ho nabádala, aby niečo urobil, Ježiš jej odpovedá: žena čo mňa a teba do toho. Podobne keď rozprával zástupom chceli ho vidieť matka a bratia, ale pre množstvo ľudí sa k nemu nemohli dostať, tak mu oznámili: matka a bratia ti stoja vonku a chcú ťa vidieť. On im však odpovedal: „Matkou a bratmi sú mi tí, čo počúvajú slovo Božie a zachovávajú ho.“ Tým dal najavo svoj skutočný pôvod. 

To sú veľmi zaujímavé momenty. Neviem či ste sa nad tým niekedy zamysleli? To že v dospelosti Ježiš svoju matku oslovoval „žena“ určite nebola náhoda ako nič, čo on povedal. Podľa mňa chcel tým dať jasne najavo, že jeho pozemská matka mu v skutočnosti život nedala, ale že život má od Boha. Jeho matka Mária musela byť výnimočná žena, keď poslúžila ako most pre príchod Mesiáša. Ak je však Ježiš časťou Boha, je jasné, že Mária mu život nemohla dať. Je tu obrovský kontrast keď katolíci Máriu nazývajú bohorodička a Ježiš, ktorý ju sám vedome nazýva „žena“. Žena je len všeobecné pomenovanie, takto môžeme osloviť milióny cudzích žien.

Matka dala Ježišovi akurát tak pozemské telo. Ale vyzerá to, že do tohto tela sa musel inkarnovať Boží duch. Pretože podľa tela, podľa DNA je Mária Ježišova matka, ale napriek tomu ju úmyselne nazýva žena. Sám Ježiš hovoril: „telo nič neosoží, duch oživuje“. Z tohto hľadiska by to celé dávalo zmysel, že jednoducho Boží syn pôsobil v pozemskom tele, ktoré porodila Mária. Takto prišiel na svet Mesiáš. Mnohí si však neuvedomujú, že to prišiel vlastne znamená jeho duch sa inkarnoval do pozemského tela a začal tu na zemi pôsobiť. Lebo bez pozemského tela by ho ľudia nevideli, nepočuli.

Je tu ešte jedna otázočka, či to bol jednorázový akt alebo sa to takto deje pri všetkých ľuďoch. Cirkvi tvrdia, že u Ježiša to bol jednorázový akt – aj jeho zmŕtvych vstanie – tzv. posmrtný život. Mne sa však zdá, že Boh neporušuje svoje zákony a tak ako prišiel na tento svet Mesiáš, prichádzame všetci. Aj sám Ježiš povedal: „Neviete odkiaľ prichádzate a kam idete“. Zrejme je ešte správnejšie povedať prišiel na svet ako narodil sa. Pretože slovo narodiť sa v nás evokuje akoby zrodenie úplne prvotné. A vyzerá to, že my sme len odniekiaľ prišli a po pozemskej smrti zase niekam pôjdeme.

To že Ježiš hovoril: „Matkou a bratmi sú mi tí, čo počúvajú slovo Božie a zachovávajú ho.“ je tiež veľmi zaujímavé. Týmto akoby rušil rodinné väzby alebo aspoň znižoval ich prioritu. Bežne vnímame svoje príbuzenstvo ako niečo s čím sme spojení. Avšak Ježiš akoby hovoril, že to tak nie je. Že sme slobodní ľudskí duchovia a len sme sa narodili do určitých pomerov medzi určitých ľudí, čo je riadené prísnymi zákonmi. Ježiš a Boh sú jedno. Preto podľa mňa Ježiš vyhlasuje tých čo počúvajú slovo jeho Otca, za svoje príbuzenstvo a nijako nepreferuje pozemské príbuzenstvo. Takže Ježiš povyšuje duchovné väzby nad tie pozemské.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376646x
Priemerná čítanosť článkov: 2428x

Autor blogu

Kategórie