Založ si blog

Bonzáctvo.

V minulosti som bonzáctvo vnímal veľmi negatívne. Myslím si, že aj väčšina verejnosti vníma bonzáctvo ako niečo zlé, nežiadúce. Ale pozrime sa na to podrobnejšie.

Predstavme si dva extrémy. Jeden že dajme tomu sa nám podarilo vykoreniť bonzáctvo. Čo by sa dialo v spoločnosti. Ľudia by si boli vedomí, že ich nikto nebude nahlasovať, takže by im stačilo skryť sa pred políciou keď robia niečo čo by sa nemalo. Vnímam dva druhy bonzáctva jeden v trestných činoch a druhý v bežných priestupkoch. Takže predstavme si, že ľudia by nechceli byť bonzáci a nesvedčili by proti vrahom, zlodejom, pašerákom, pasákom a podobne. Myslím si, že by to bol raj pre mafiu a s takou spoločnosťou by to šlo dole vodou. Došlo by k situácii, že darebáci by mali navrch nad bežnými ľuďmi.

Druhá rovina bonzáctvo v priestupkoch. Tu to už nie je také okaté. Sú to menšie veci, že niekto vydymuje svojich susedov alebo niekde vysypal smeti, kde nemal a podobne. Keby však tiež ľudia upustili od bonzáctva v takýchto prípadoch v podstate by si ľudia viac dovoľovali. Naša krajina by bola viac znečistená a medziľudské, susedské vzťahy by boli horšie.

Predstavte si však opačnú situáciu, že by sa to ošklivé bonzáctvo veľmi rozšírilo. Čo by sa udialo? Ľudia by vo veľkom nahlasovali kompetentným úradom či polícii malé aj veľké priestupky, či porušenia zákonov. Vplyv na našu spoločnosť by to malo ten, že ľudia by sa aj báli porušovať zákon takže by sme mali menej znečistené ovzdušie, vody a krajinu. Myslím si, že aj kriminalita by dosť poklesla, keďže ľudia by takéto veci vo veľkom nahlasovali.

Nikdy som nebol zástanca bonzáctva, ale keď si zhodnotím k čomu vedie eliminovanie bonzáctva alebo naopak jeho prebujnenosť, tak musím konštatovať, že bonzáctvo prináša prospech pre spoločnosť a sankcie pre jednotlivcov. Ale v konečnom dôsledku to pomáha aj tým, čo čelia trestom, pretože sú nútení polepšiť sa. Je to ako zmäkčilá láska a prísna láska. Len samozrejme všetko má svoje hranice, aby to nešlo do absurdnosti. Ale vyzerá to tak, že nahlásiť nekalé konanie je na prospech spoločnosti.

Život je krásny a pokojný,

14.06.2024

keď veríme, že vo stvorení platia dokonalé Stvoriteľove zákony a Jeho dokonalá spravodlivosť. Viete ako to chodí v živote, stane sa že vás niekto ohovára, oklame, okradne alebo sa k vám správa nepekne. Keď však verím, že to môžu byť karmické následky z minulých životov, tak je to úplne iné vnímanie. Namiesto hromženia to môžeme pokojne prijať a nenechať si [...]

Vnútorný pokoj.

11.06.2024

Pozrime sa okolo seba. Je úplne bežné, že ľudia sa hádajú aj kvôli maličkostiam. Prečo je to tak? Podľa mňa preto, že sme cítiace bytosti a máme v sebe túžbu po dokonalej spravodlivosti. Zásadný problém je v tom, že väčšina ľudí neverí, že vo svete vo stvorení existuje dokonalá spravodlivosť Stvoriteľova. A tak ľudia často berú spravodlivosť do svojich rúk. [...]

Utrpenie ľudí, kvôli ľudským výmyslom.

03.06.2024

Predstavme si dvoch ľudí. Vznikne nejaký konflikt, hádka. Ten čo ublížil si to nechce priznať alebo si myslí, že bol v práve. A kolotoč vzájomného oplácania sa môže naplno roztočiť. Títo ľudia si vzájomne doubližujú a budú sa nenávidieť. Toto je bežný scenár z tohto sveta. Ale prečo je to tak? 1. Ľudia neveria na Božiu spravodlivosť, okamžite berú [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 578
Celková čítanosť: 1406820x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie