Založ si blog

Mesiáš a ľudia.

Židia túžobne očakávali Mesiáša. Jeho príchod ohlasovali proroci a ľudia mali najrôznejšie predstavy, čo sa bude diať keď príde – inkarnuje sa. Mnohí zrejme očakávali, že príde s veľkou mocou, podobne ako Mojžiš, ktorý ich mocou Stvoriteľovou vytrhol z rúk Egyptského faraóna. Čakali že ich Mesiáš vyslobodí z područia Rímskej ríše.

Najväčším darom však bolo, že im Mesiáš priniesol poznanie o tom ako funguje Stvorenie a ako treba žiť, aby sa človek dostal do Kráľovstva nebeského a mohol žiť večne v radosti. Ježiš hovoril: Ja a Otec sme jedno. To znamená, že prostredníctvom Mesiáša – Ježiša prišiel medzi nich Jahve – Boh – Stvoriteľ, ku ktorému sa modlili a ktorého meno vzývali. Mohli sa tešiť z jeho prítomnosti a spoznávať aký je Ten, ktorý sa o nich staral. Mesiáš vykonal mnoho dobrého hlavne medzi Židmi – uzdravoval najrôznejšie choroby, slepým vracal zrak a vyháňal démonov.

Najväčší problém vidím však v tom, že ľudia akoby očakávali, že Mesiáš všetko urobí za nich, že oni sami sa už veľmi namáhať nemusia. Do úplnej absurdnosti to doviedla kresťanská cirkev, ktorá vyhlásila dogmu o tom, že Mesiáš nás svojou krvou na kríži vykúpil z hriechov. Toto je fakt sila. Tento postoj otvára 2 veľmi zlé cesty. Jedna je, že to vyzerá akoby vraždiť čistých ľudí prinášalo prospech pre spoločnosť. A druhá zlá cesta je, že ľuďom to berie odhodlanie tvrdo na sebe pracovať, namáhať sa aby sa stali lepšími – išli tou úzkou cestou a mohli tak raz vojsť do Kráľovstva nebeského a žiť šťastný život vo večnosti.

Ja tu vidím nesprávny prístup mnohých Židov, predovšetkým židovskej cirkvi. Túžili aby ich Mesiáš oslobodil od Rímskej ríše, ale vo svojom úpadku si neuvedomili, že práve Rímska ríša tam garantovala určitý poriadok a nebyť nej, tak by zrejme vedení zákonníkmi a farizejmi Mesiáša zabili oveľa skôr.

Kresťanská cirkev vytvorila tiež veľmi nebezpečnú predstavu, že stačí uveriť, že Ježiš bol Boží syn – Mesiáš, že nás svojou krvou na kríži vykúpil zo všetkých hriechov a vstupenku do Kráľovstva nebeského máme „ISTÚ“!!! Zrejme išlo o naše minulé aj budúce hriechy a hriechy ľudí žijúcich v časoch Mesiáša až po ľudí žijúcich do konca sveta. A tie hriechy čo nám nestihol odňať Mesiáš, tak nám ako na bežiacom páse odpúšťa cirkev. Toto by som nazval absurdita na n-tú.

Mám pocit, že samotné temno by to lepšie nevymyslelo. Vytvára to pocit, že sa skutočne netreba nejako extra namáhať a stresovať sa, že všetko za nás urobí Mesiáš a cirkev. Ak by si však niekto dal tú námahu, že by si prečítal pasáže zo Starého zákona, zistil by, že ani vyvolený národ nebol ušetrený trestov keď sa odklonili od správneho spôsobu života. Aj keď sa modlili, obetovali Bohu a prosili ho aj tak po ich pochybeniach prišiel zaslúžený trest. Takže ja by som ľudí vystríhal od tej predstavy, že všetko za nich urobí Mesiáš alebo cirkev a oni si môžu robiť čo chcú. Radšej by som myslel na Desatoro a Ježišove podobenstvo o širokej a úzkej ceste.

Ukázniť seba, či ľudí okolo nás?

16.06.2024

Pripadá mi to tak, že doteraz fungoval systém tak, že elity vytvorili nejaké pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Ale fungovalo to do istej miery tak, že všetci to mali dodržiavať, len oni sami pôvodcovia nariadení, boli akosi nad zákonom. Vidno to vo všetkých zložkách spoločnosti v cirkvách aj štátnom aparáte, či súkromných spoločnostiach. Vyzerá to, že tá pravá [...]

Život je krásny a pokojný,

14.06.2024

keď veríme, že vo stvorení platia dokonalé Stvoriteľove zákony a Jeho dokonalá spravodlivosť. Viete ako to chodí v živote, stane sa že vás niekto ohovára, oklame, okradne alebo sa k vám správa nepekne. Keď však verím, že to môžu byť karmické následky z minulých životov, tak je to úplne iné vnímanie. Namiesto hromženia to môžeme pokojne prijať a nenechať si [...]

Vnútorný pokoj.

11.06.2024

Pozrime sa okolo seba. Je úplne bežné, že ľudia sa hádajú aj kvôli maličkostiam. Prečo je to tak? Podľa mňa preto, že sme cítiace bytosti a máme v sebe túžbu po dokonalej spravodlivosti. Zásadný problém je v tom, že väčšina ľudí neverí, že vo svete vo stvorení existuje dokonalá spravodlivosť Stvoriteľova. A tak ľudia často berú spravodlivosť do svojich rúk. [...]

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Do paláca prišla sociálna demokracia. Čo očakávajú od prezidenta Pellegriniho odborári, zamestnávatelia či pacienti? (anketa)

17.06.2024 06:00

Denník Pravda sa spýtal zástupcov pracujúcich, zamestnávateľov, pacientov či kultúrnej obce, čo od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakávajú.

búranie, bytovka, Čadca

Namiesto bytovky parkovisko. Posledný obyvateľ stavbu opustil tesne pred zbúraním

17.06.2024 06:00

Ošarpanú budovu, ktorá stála v centre Čadce, zrovnali so zemou. Čo tam neskôr postavia, je zatiaľ otázne.

Legitimny ciel Dozd

"Povedala, že otec bol legitímny cieľ." Slová 7-ročnej vojnovej siroty môžu ruskú lekárku dostať na dlhé roky za mreže

17.06.2024 05:30

Na procese s moskovskou pediatričkou Nadeždou Bujanovovou zaznel údajný záznam výsluchu dieťaťa, ktorý pre ňu môže byť osudný.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 579
Celková čítanosť: 1407521x
Priemerná čítanosť článkov: 2431x

Autor blogu

Kategórie