Založ si blog

Rímska ríša chránila Ježiša.

Podľa mňa to nebola náhoda, že v čase pôsobenia syna Božieho Ježiša bol Izrael pod nadvládou Rímskej ríše. Židia Rimanov nenávideli a chceli sa oslobodiť spod ich nadvlády.

Ale pre Ježiša boli Rimania ako ochrancovia. Zabezpečovali určitý poriadok. Len si spomeňte, že keď chceli veľkňazi zabiť Ježiša išli najprv za Herodesom, ale keď neuspeli tak išli za Pilátom. Oni sami totiž nemohli len tak niekoho zabiť.

V tom je tá pointa, že keby mohli, Ježiša by pravdepodobne zabili oveľa skôr. A on by nemohol naplniť svoje poslanie. Títo zákonníci a farizeji totiž išli po ňom ako pes po údenom, číhali na Ježišove najmenšie zaváhanie. Zrejme ich obrovská pýcha a egoizmus im nedovoľovali vidieť, že to je skutočne Mesiáš. Oni si paradoxne predstavovali Mesiáša, ktorý ich oslobodí od Rimanov.

Neuvedomili si, že sa dostali do dogmatického úpadku a Rimania ich chránili pred nimi samotnými. Obyčajní ľudia prijímali Ježiša a tešili sa z jeho prítomnosti a z jeho mnohých pomocí. No predstavitelia židovskej cirkvi zúrili a kuli proti Ježišovi rôzne pikle. Chceli ho vykresliť ako nevzdelaného laika, zosmiešniť ho alebo nachytať na rôznych záludných otázkach. Nič z toho sa im nepodarilo – ostala im len jedna možnosť zabiť ho.

Prirovnal by som to k stredovekej inkvizícii. Vtedy tiež keby Ježiš pôsobil tu v Európe určite by ho veľmi rýchlo zabili. Takže Rimania vlastne chránili Ježiša pred dogmatickými fanatikmi v Izraeli. Keby totiž nebolo prítomnosti vojenskej sily Ríma mohlo by sa stať, že Ježiša by zákerní farizeji a zákonníci zabili oveľa skôr a on by nemohol svetu dať dostatok posolstva, dostatok vysvetlení.

Možno tu platí to Ježišove milujte svojich nepriateľov. Lebo skutočne v očiach Židov nenávidení Rimania ich vlastne chránili pred ich vlastnou hlúposťou a zákernosťou cirkevných elít a chránili samozrejme Ježiša, aby mohol slobodne pôsobiť.

Život je krásny a pokojný,

14.06.2024

keď veríme, že vo stvorení platia dokonalé Stvoriteľove zákony a Jeho dokonalá spravodlivosť. Viete ako to chodí v živote, stane sa že vás niekto ohovára, oklame, okradne alebo sa k vám správa nepekne. Keď však verím, že to môžu byť karmické následky z minulých životov, tak je to úplne iné vnímanie. Namiesto hromženia to môžeme pokojne prijať a nenechať si [...]

Vnútorný pokoj.

11.06.2024

Pozrime sa okolo seba. Je úplne bežné, že ľudia sa hádajú aj kvôli maličkostiam. Prečo je to tak? Podľa mňa preto, že sme cítiace bytosti a máme v sebe túžbu po dokonalej spravodlivosti. Zásadný problém je v tom, že väčšina ľudí neverí, že vo svete vo stvorení existuje dokonalá spravodlivosť Stvoriteľova. A tak ľudia často berú spravodlivosť do svojich rúk. [...]

Utrpenie ľudí, kvôli ľudským výmyslom.

03.06.2024

Predstavme si dvoch ľudí. Vznikne nejaký konflikt, hádka. Ten čo ublížil si to nechce priznať alebo si myslí, že bol v práve. A kolotoč vzájomného oplácania sa môže naplno roztočiť. Títo ľudia si vzájomne doubližujú a budú sa nenávidieť. Toto je bežný scenár z tohto sveta. Ale prečo je to tak? 1. Ľudia neveria na Božiu spravodlivosť, okamžite berú [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 578
Celková čítanosť: 1406937x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie