Založ si blog

Cirkevní hodnostári ako vediete veriacich?

Cirkevní hodnostári čo sa týka odpustenia, vy sa nemôžete rovnať Ježišovi. Medzi ním a vami sú 2 veľké rozdiely. Ježiš videl do človeka a len keď sa v tom človeku niečo udialo, že si svoju vinu odpykal alebo sa dostatočne vnútorne zmenil len tým konkrétnym ľuďom povedal Ježiš odpúšťajú sa ti tvoje hriechy. Nemáme záznamy, že by Ježiš celým davom povedal vaše hriechy sa odpúšťajú. A druhý veľký rozdiel medzi vami a Ježišom je, že on a Otec boli jedno. Aj to ešte často Ježiš zdôrazňoval, že všetko čo činí, činí len z moci a vôle Otca.

Takže ja osobne neverím v nejaké hromadné odpustky a zvlášť ľahko získané za odrapotanie nejakých modlitieb. Pretože podľa Ježišovho „čo sejete, to zožnete!“, by bolo vhodnejšie upozorniť veriacich, aby keď urobili niečo zlé, boli pripravení na úrodu svojich zlých skutkov. Aby naozaj úprimne oľutovali, čo spravili a s pokorou prijali trest ako niečo čo si zaslúžia. Dobrými skutkami a dobrým správaním môžu akurát tak zmierniť spätné účinky svojich zlých skutkov.

Ďalej sa pýtam kto a kedy ustanovil cirkevných hodnostárov za vševediacich? Pretože máme tu cirkevné dogmy a niektoré striktné výklady. Je možné, že v stredoveku keď mala cirkev obrovskú moc, tak skĺzla do týchto radikálnych myšlienok a postojov. Ale je to správne, kázal im niekto vytvoriť dogmy? Kedysi za nedodržiavanie dogiem upaľovali. Ale dnes to vyzerá, že dogmy sú ako olovená guľa na nohe veriaceho. Niekto v cirkvi sa aj zamýšľa nad tým, že ich predchodcovia nemohli byť neomylní aj keď sedeli na pápežskom stolci?

Vedec si prizná chybu aj keď ťažko a pod váhou argumentov. Ale je šanca, že cirkevný dogmatik si niekedy prizná chybu alebo že uznajú, že ich predchodcovia nemohli byť neomylní? Svoju omylnosť cirkevní hodnostári jasne dokázali pri odmietaní teórie, že zem je guľatá a točí sa, že obieha okolo slnka. Takže toto je nespochybniteľný fakt, že cirkevní hodnostári nie sú neomylní.

Cirkevní hodnostári nemali by nabádať k slepej viere a duchovnej lenivosti. Radšej nech veriacich povzbudia, aby aj oni sami sa namáhali a skúmali písma. Pretože kňaz nemôže všetko urobiť za veriaceho, to je mylná predstava. Každý sám sa musí namáhať inak jeho viera nikdy nebude živá. Každý sám má skúmať svojím citom a svojím rozumom čo je pravda ako veci fungujú. Veď každý z nás dostal cítenie a vnímanie, aby každý mohol spoznávať stvorenie a svojho Pána. V tomto nikto nebol ukrátený.

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356157x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie