Založ si blog

Sme národ alkoholikov?

Keď si človek trochu vypije na tom hádam nie je nič zlé. U nás na Slovensku sa však v mnohých prípadoch slope – pije o preteky. Kto viac vypije ten je väčší frajer. Toto však podľa mňa nie je zdravý jav. Je mnoho ľudí ktorí si, po niekoľkoročnom holdovaní takýmto alkoholovým pretekom, poškodia zdravie alebo aj umierajú.

Našiel som tu nejaké štatistiky napr. podľa klinického psychológa z Univerzity Komenského Antona Heretika 10 až 12 percent populácie SR tvoria závislí od alkoholu, ktorí nedokážu užívanie zastaviť a ich fyzické i psychické zdravie býva vážne poškodené (2013). V rokoch 1993 – 1994 na následky nadmerného pitia a alkoholizmu zomrelo 3 800 osôb, čo predstavuje 8% všetkých úmrtí a toto číslo sa zrejme veľmi nezmenilo. Liečených od závislosti na alkohole v roku 2000 bolo na Slovensku 9105 pacientov.

Tím z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekérskej fakulty UK v Martine (JLF UK) preskúmal údaje z vyše 14-tisíc pitiev vykonaných za ostatných 20 rokov. Z nich až v 2317 prípadoch – čiže približne šestine – odhalili ťažký stupeň opitosti, čiže viac ako 2 promile alkoholu v krvi. Išlo o predčasné a násilné úmrtia v súvislosti s požitím alkoholu.

Problém vidím v tom, že alkohol až príliš tolerujeme. Je ponúkaný už malým deťom, aby ochutnali a náhodou o niečo neprišli. Dlhoročné nadmerné pitie dáva vysoký predpoklad vzniku závislosti a poškodenia zdravia. Takýto človek už nie je ani pre spoločnosť taký užitočný, ale hlavne stráca svoj vlastný život. Doslova sa z pána stáva otrok. Ak som to dobre vyrátal tak cca 1900 ľudí umrie ročne na následky nadmerného požívania alkoholu. Myslím si každého jedného je škoda, mohli prežiť dlhší a plnohodnotný život a robiť radosť svojim blízkym, stačí keby pili s mierou a nie o preteky. 

Abd-ru-shin dokonca píše, že alkoholici ani po smrti nemajú pokoj a ich duše majú aj v záhrobí s touto závislosťou problém. Pokiaľ nad touto závislosťou nezvíťazia zostávajú pripútaní k zemi, k miestam kde sa pije a ľuďom ktorí pijú.

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1370587x
Priemerná čítanosť článkov: 2430x

Autor blogu

Kategórie