Založ si blog

Koľko nás stoja DPH pijavice?

Dennodenne platíme pri svojich nákupoch za tovary a služby DPH do spoločnej kasy. Je to príjem štátu. Existujú však chytráci podnikatelia, ktorí sa na túto DPH kasu nacucli ako pijavice a podvodmi si nechávajú z tejto kasy vyplácať obrovské peniaze. Povieme si že okrádajú štát. Ale pozor oni okrádajú nás všetkých. Alebo sa dá povedať, že nefinancujeme chod štátu ale luxus týchto darebákov. Malo by nás to preto viac zaujímať a dúfam, že to bude aj témou najbližších parlamentných volieb.

Pozrime sa na to v číslach. Tak napríklad teraz medializovaný prípad vratky DPH v hodnote 2 milióny euro pre Bašternáka. Síce ho odsúdili a sumu doplatil, ale o koľko nás chcel obrať?

Zjednodušený prepočet: nech priemerný Slovák zarobí 1000 euro v čistom mesačne (ročne 12000 euro)  a všetky peniaze minie a odvedie z toho štátu DPH 20 %, aby sa to ľahšie počítalo. Otázka znie: koľko takýchto Slovákov treba, aby si pijavica Bašternák mohol vypýtať od štátu 2 mil. euro?

Ide o ročné zúčtovanie DPH. Tak náš Slovák za rok odvenie 20 % z 12000 minutých eur = 2400 eur.

2 000 000 : 2400 = 833 ľudí

Takže len aby sme mali o tom predstavu, že koľko ľudí musí drieť na jeden podvod takejto pijavice, ak by mu to prešlo.

A čo tak Kočnerove podvody s predajom hotelov v Donovaloch? Tam prišiel štát v rokoch 2010 – 2012 na vratkách DPH o 8 mil. eur. Koľko Slovákov s príjmom 1000 eur mesačne, čiže 12000 eur (z toho 20% je 2400 eur) ročne muselo celý rok drieť na tento podvod?

8 000 000 : 2400 = 3333 Slovákov

Takže na Kočnerove podvody s DPH s hotelmi v Donovaloch muselo rok drieť 3333 Slovákov, s tým že pre štát nešlo nič a všetko si zobral pán Kočner a jeho kumpáni. Ide o to koľko ďalších je takýchto špekulantov a podvodníkov s DPH? Štát reálne vyberie len cca 75% celkovej hodnoty DPH.

My financujeme chod štátu a peniaze ktoré cez dane platíme by mali byť použité v prospech celej spoločnosti a nie na luxusný život parazitov. Štát by mal byť veľmi aktívny pri odhaľovaní takýchto podvodov, pretože to spôsobuje odliv obrovských peňazí zo štátneho rozpočtu. Štát by mal byť pri zistení takýchto podvodov tvrdý a nekompromisný ako v prípade Bašternáka. Štát sa má starať o blaho občanov, nie zabezpečovať luxusný život podvodníkom.

Ak chceme žiť v prosperite a blahobyte cesta k tomu podľa mňa vedie aj tak, že štát bude tvrdý a nekompromisný, podvodníkov bude zatvárať do basy a siahne im na majetok. Pretože toto mnohých odradí od takéhoto parazitizmu a štát sa stane zodpovednejším hospodárom s našimi peniazmi. To čo sa udialo s Bašternákom je cesta správnym smerom a dúfam, že v nej orgány štátu budú pokračovať.

 

 

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356273x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie