Založ si blog

Štát musí diktovať študijné odbory

Podľa mňa by štát mal vedieť ktoré profesie a v akom množstve potrebujeme dnes. Koľko a akých profesií budeme potrebovať o 1, 5 či 10  rokov. Verím tomu, že sa tým niekto zaoberá a že existujú analýzy. Ak nie treba ich vypracovať. A podľa týchto analýz  by mal štát  formovať študijné odbory.

Jednoducho povedané školy vidia v prvom rade seba, svoju existenciu oni neriešia národohospodársku politiku štátu a to deformuje prostredie.  Niektorých profesií je nadbytok a druhých nedostatok.

Apelujem týmto na vedenie štátu aj súčasného premiéra Pellegriniho, ktorý predtým pôsobil na ministerstve školstva, aby začali robiť rázne kroky. Viem, že zmeny sa robia ťažko a niekde to určite aj zabolí. Ale štát by mal byť v tomto tvrdší, jedine pohľad zhora je správny. V ideálnom prípade si to predstavujem tak, že si štát určí aké profesie a koľko miest v daných profesiách finančne podporí.

Samozrejme, že sa to nedá zo dňa na deň a je nutná príprava. Ale niečo s tým treba robiť, lebo o pár rokov nás možno nebude mať kto liečiť alebo nedostatok IT odborníkov bude alebo aj mnoho iných profesií môže byť málo. A potom budeme počúvať len to, že nás môžu zachrániť len cudzinci – migranti, keď už bude systém kolabovať.

Demokracia bude zachovaná, každý si bude môcť zvoliť študijný odbor aký chce, len počet miest bude limitovaný a zase na iné študijné odbory by mal štát začať mladých pripravovať už na základnej škole a doslova ich lákať a tieto potrebné študijné odbory rozširovať. Súkromné školy tu budú naďalej a tí čo budú chcieť študovať určitú profesiu aj keď bude už nadbytočná kľudne môžu len si za to zaplatia z vlastného.

Štát by sa mal podľa mňa správať ako úspešná moderná firma, ktorá nesmeruje do krachu. Predstavte si, že by súkromná firma platila peniaze za také školenie svojich zamestnancov, ktoré oni vo firme nikdy nevyužijú a neskôr sa budú musieť opäť preškoliť na prácu, ktorú bude firma potrebovať. Veď toto je úplne absurdné, neefektívne, je to plytvanie s peniazmi a hazard s budúcnosťou.

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

Klamanie.

21.04.2024

Ako vnímajú klamanie ľudia? Podľa mňa je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že klamaním niečo získajú. Každému je jasné, že klamanie je podvádzanie, ale mnohí ľudia si myslia, že keď budú dostatočne šikovní, tak sa vyhnú nejakým následkom. A prečo sa vlastne klame? No buď je cieľ vyhnúť sa trestu alebo je to cieľ získať pre seba nejaké výhody. Ako vníma klamanie [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 567
Celková čítanosť: 1376025x
Priemerná čítanosť článkov: 2427x

Autor blogu

Kategórie