Založ si blog

Kto nariadil celibát?

Odpovedzme si spolu na túto kľúčovú otázku. A hľadať odpovede na ňu by mala aj cirkev vo svojom vlastnom záujme.

Máme k dispozícii informácie o pôsobení Abraháma, Mojžiša, prorokov a syna Božieho Ježiša Krista. Ku nim alebo prostredníctvom nich hovoril priamo Boh o tom ako by sme mali žiť. Preto mám tieto otázky:

Prečo Boh nezakázal Abrahámovi manželku? Dokonca mu povedal že požehná jeho potomstvo.

Prečo Boh nezakázal manželku Mojžišovi? Čuduj sa svete potreba celibátu nie je ani v desiatich Božích prikázaniach.

Boh karhal svoj ľud prostredníctvom prorokov. Ale prečo proroci nehlásali nič o celibáte kňazov?

Taktiež ma zaujíma prečo sa židovskí kňazi mohli a môžu ženiť? Veď Boh mnohokrát hovoril k ľudu izraelskému a dával mu rôzne nariadenia. Prečo oni nikdy nemali celibát?

Vyžadoval syn Boží Ježiš celibát? Nemám taký pocit. Hovoril o tom, že cudzoložstvo – teda nevera sú zlé, to áno.

Na googli som sa dozvedel, že celibát nariadil pápež Gregor VII. v roku 1074. Nevieme čo ho k tomu viedlo a snáď to aj myslel dobre. Ale mám taký pocit, že sa teraz v hrobe obracia keď vidí čo spôsobil akú doslova tragédiu a koľko utrpenia.

Chcem preto oceniť odvahu a čistého ducha kňazov Michala Lajchu a Baláža, ktorí spolu napísali knihu Tragédia celibátu – mŕtva manželka. Vašu knihu si určite prečítam. Verím tomu, že v budúcnosti sa vám dostane uznania lebo vy ste nechceli cirkvi uškodiť ale uzdraviť ju. Zamestnajte sa u budete slobodní, záhrady nebeské nie sú podmienené kňažským rúchom. Za hrdinské činy patrí veľká odmena.

Ale chcem sa s plnou vážnosťou opýtať cirkevných hodnostárov rímsko-katolíckej cirkvi kto je ich Bohom? Je vaším Bohom Gregor VII.? Je tento pápež ktorý nariadil celibát v určitej dobe a v určitej situácii viac ako Abrahám, Mojžiš, proroci, syn Boží Ježiš či dokonca samotný Boh? Lebo skutočne vyzerá to tak. Akoby tento pápež stvoril zem a nebesá a vzduch ktorí dýchate. Svojím tvrdohlavým postojom jeho duši nepomáhate, len udržujete stav kvôli ktorému sa jeho duša neustále viac a viac zaťažuje vinou. Pozor Boh je síce láska ale je aj dokonalá Spravodlivosť. Kto seje vietor, zožne búrku nezabudnite.

Naše vnútorné svety tvoria svet vonkajší.

28.04.2024

Či nie je tento náš pozemský svet len veľkou mozaikou, ktorú tvoria všetci ľudia tejto zeme. Presne podľa toho akí sme my ľudia vyzerá aj tento svet, jeho jednotlivé časti a regióny, mestá, obce, domácnosti atď. Keď to niekto pozoruje tak vidí obrazy niekde škaredšie, niekde krajšie, inde krvavé atď. Celé čo v tomto chýba, je uvedomenie si, že my sami tvoríme svet v [...]

Svoje minulé životy stretávame okolo seba.

24.04.2024

Keď sledujem svoje okolie, pripadá mi to akoby som cestoval v čase. Vidím ľudí a ich vlastnosti. Niektoré ma potešia, iné rozčúlia. Ale keď pozriem do svojho vnútra, vnímam akoby som s tým mal niečo spoločné, hoci sa mi to častokrát nepáči. Pripadá mi to akoby sa hlavne tí bližší ľudia z môjho okolia niekedy v minulých životoch mnou inšpirovali a napodobňovali ma, [...]

Prostitútky a omamné látky.

23.04.2024

Všimnite si, že keď je téma o týchto ženách, ktoré predávajú svoje telá veľmi často sú prítomné aj omamné látky rôzneho druhu. Prečo je to tak? Dôvod je podľa mňa úplne jednoduchý, myslím si, že rôznymi omamnými látkami chcú prehlušiť svoj vnútorný hlas, ktorý im hovorí, že to čo robia je nesprávne. Tieto omamné látky majú prehlušiť to, že sa vyspia s [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 568
Celková čítanosť: 1383261x
Priemerná čítanosť článkov: 2435x

Autor blogu

Kategórie